Leonie (29) uit Dalen speelt al vijftien jaar in het dameselftal van DSC '65. 'Na de zomer willen we weer volop vlammen'

Leonie Wiers (29) is een echte teamspeler bij DSC ’65. Foto: Herman Woltersom

Voetbalvereniging DSC ‘65 uit Dalerveen viert eind september de 25e verjaardag van het damesvoetbal. Daar kan Leonie Wiers uit Dalen over meepraten: al vijftien seizoen speelt zij in het eerste dameselftal van de club.

Wiers heeft de liefde voor DSC ’65 van huis uit meegekregen. Vader en opa waren vele jaren in diverse kaderfuncties nauw betrokken bij de club. Leonie is in hun voetsporen getreden.

Op 12-jarige leeftijd trok ze op sportpark De Hoop in Dalerveen de kicks aan en maakte drie seizoenen later de reguliere overstap naar dameshoofdmacht van DSC ’65. Na liefst vijftien seizoenen is ze uitgegroeid tot een vertrouwde schakel in de achterste linie van het team.

‘Ik dacht er vroeger nooit aan om te gaan voetballen’

Aanvankelijk had Leonie Wiers helemaal niets met voetbal. ,,In het begin van mijn tienerjaren was ik een echt meisjes meisje. Ik had er nooit aan gedacht om te gaan voetballen, totdat twee vriendinnen mij benaderden of ik belangstelling had voor meisjesvoetbal bij DSC ’65. Eerst was er thuis best wat twijfel of ik het streetdance en gym vaarwel moest zeggen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en geen moment spijt gehad van deze overstap.”

Wiers - in het dagelijks leven projectmanager bij Marketing Drenthe - studeerde in Groningen en Hilversum, maar bleef Dalerveen voetballend trouw. ,,Het voelde voor mij iedere keer als thuiskomen. Door de week genoot ik van het studentenleven en in het weekend zocht ik mijn vriendinnen uit Dalerveen en omstreken weer op. Het elftal was ook toen al een echt vriendinnenteam. Dus voldoende reden om elke zaterdag weer paraat te zijn.”

29 speelsters

Voetbal is volgens haar geen mannendomein meer in het dorp. ,,DSC ’65 heeft echt een aantrekkingskracht op vrouwen, want niet eerder meldden zich de voorbije jaren zoveel speelsters van buitenaf aan om bij ons te mogen spelen. Op dit moment hebben we 29 speelsters tot onze beschikking, woonachtig in de wijde omgeving.”

Het team van Leonie speelt al jarenlang in de 5e klasse en de lat moet hoger worden gelegd. ,,Na twee onderbroken seizoenen hebben we zin om na de zomer weer te vlammen. Het zou mooi zijn als we omhoog kunnen klimmen naar de 4e klasse.”

‘Een fijne familieclub’

De voetbalvereniging zit volgens Leonie in het DNA van Dalerveen en Stieltjeskanaal. ,,Als er een feestje is van de voetbalvereniging, is het hele dorp welkom. Daarnaast krijgen we veel voor elkaar, we zetten onze schouders er onder. Of we nu de wens van presentatiepakken hebben, een ludieke sponsoractie bedenken of een jubileumboek willen ontwikkelen. We regelen het, met elkaar. Dat maakt het ook zo’n fijne familieclub.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden