De Visiteclowns Spijs en Koos lieten bewoners van In de Goorn aan de Commissaris Gaarlandtlaan in Coevorden zaterdagmiddag even vergeten dat er onlangs nog een stevige corona-uitbraak in het gebouw was.

In de woonlocatie van Cosis voor mensen met een verstandelijke beperking hakten de gevolgen van een aantal besmettingen er stevig in. Een paar vrolijke voorstellingen van de clowns toverden een paar heerlijke, bevrijdende lachsalvo’s tevoorschijn.

De Visiteclowns improviseerden er zaterdagmiddag lustig op los. Ze zijn sterren in het contact maken, ook al is het nu voorzichtig en op de voorgeschreven afstand.

De combinatie mondmasker-clownsneus is redelijk lastig, maar niet van invloed op de voorstelling. Koos en Spijs monsteren eerst hun publiek en zorgen er voor dat iedereen, van welk belevingsniveau dan ook, maximaal betrokken wordt bij de capriolen en de liedjes.

‘Er zijn toch nog een paar bewoners ziek’

Begeleider Lavonne Schiphouwer organiseerde de voorstelling. ,,De corona uitbraak op de locatie heeft een enorme impact. Je kan onze bewoners niet duidelijk maken wat er aan de hand is, wat anderhalve meter is en waarom de altijd zo vertrouwde begeleiders nu in rare pakken lopen. ‘Waarom moeten we op onze kamer blijven? Heb ik straf?’”

Op In de Goorn wonen veel ouderen, onder wie een aantal met dementie. ,,De onrust en het verdriet waren groot en nu we een paar weken zonder positieve gevallen zijn, zijn er toch nog een paar bewoners ziek. De voorstelling van de Visiteclowns kwam dan ook op een uitstekend moment. Even de zinnen verzetten, even weer een lach op de gezichten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden