Overwinningsdrang overheerst bij handbalsters HVZ/Vivendi Oosterhesselen ('en leeftijdsverschil speelt geen enkele rol')

De handbalsters Elsemieke Vlas (rechts) uit Zweeloo en Gekelien Kooijmans uit Oosterhesselen draaien er niet om heen: ,,We hebben de kwaliteiten om kampioen te worden.” Foto: Renske Mulder

De handbalsters van HVZ/Vivendi zijn aan een ijzersterk seizoen bezig. De ploeg van Elsemieke Vlas en Gekelien Kooijmans rijgt het ene succes aan het andere in de eerste klasse Noord.

Trainer-coach John Ettekoven kiest niet alleen voor routine, maar geeft ook jong talent de ruimte. Het vormt de succesformule van een team dat op elkaar kan rekenen en vertrouwen.

Met Elsemieke Vlas heeft de club een beloftevol talent in huis. De 18-jarige inwoonster van Zweeloo is inmiddels al weer dertien seizoenen met handbal bezig.

Geheime wapens

,,Ik heb in mijn jeugdperiode bij E&O gespeeld en dit is het derde seizoen bij HVZ/Vivendi. Daarnaast ben ik nog drie jaar aan de Handbalschool in Emmen verbonden geweest. Handbal is echt mijn ding.”

Gekelien Kooijmans mag zich scharen in het groepje routiniers. ,,Leeftijdsverschil speelt binnen het team echter geen rol. Het gaat om het karakter en de verbondenheid met elkaar”, zegt de 25-jarige in Oosterhesselen woonachtige Kooijmans.

De beide speelsters zijn er duidelijk over: de saamhorigheid en overwinningsdrang vormen de geheime wapens van de hoofdmacht. ,,Het begint bij de individuele kwaliteit, goed kunnen handballen dus, maar het teambelang en de bereidheid om voor elkaar te werken is uiteindelijk doorslaggevend.” Kooijmans: ,,Ik vind dat wij nog teveel balverlies hebben. Daar moeten we zeker aan werken.”

Intensieve trainingen lonen

Ook Elsemieke Vlas legt de lat hoog. Ze heeft overzicht, kan snel schakelen, blijft in het veld een koele kikker, maar vooral wil ze winnen. ,,Ik ben bij HVZ/Vivendi omgeturnd van linkeropbouw- naar linkerhoekspeelster. Dat is een plek waar ik prima tot mijn recht kom.”

Met het aantreden van John Ettekoven - begin dit seizoen - is de trainingsintensiteit flink opgeschroefd en die arbeid loont. ,,Eerst was het wennen om drie keer in de week te trainen. Je moet je aanpassen met je bijbaan en stages op school, maar het is het zeker waard. Technisch en conditioneel maak ik stappen”, zegt Elsemieke. Om er aan toe te voegen: “Jammer dat we als groep niet altijd compleet zijn. De trainingsopkomst is dus een punt van aandacht.”

Brede groep

De specifieke en wedstrijdgerichte trainingen werken volgens Elsemieke motiverend. ,,John doorziet op welke onderdelen er getraind moet worden. Dat maakt dat alle speelsters naar een hoger niveau gaan en hij een brede groep heeft om uit te selecteren. Qua niveau staan we heel dicht bij elkaar en dat is een groot pluspunt”, zegt de MBO-studente Verpleegkunde.

Ook Gekelien Kooijmans heeft baat bij de trainingsaanpak. “Op een gegeven moment bleef ik op hetzelfde niveau hangen. John zorgde voor nieuwe impulsen en weet mij op verschillende punten te verbeteren. Ook bij mijn teamgenoten zie ik een vooruitgang. Veel meiden van ons team waren aanvankelijk in het veld te bescheiden en kozen vaak zelden voor eigen succes. Dat is er inmiddels wel uitgehaald, waardoor we individueel duidelijk sterker zijn geworden.”

Paardensport

Gekelien - in het dagelijks leven agrarisch verzekeringsadviseur bij Univé Dichtbij - heeft wat training betreft dispensatie gekregen. ,,Naast handbal ben ik ook nog actief in de paardensport en ook dat vergt de nodige tijd, maar gelukkig is het allemaal goed te combineren.”

Beiden nemen wat ambities betreft geen blad voor de mond. ,,HVZ/Vivendi geeft de koppositie in de eerste klasse niet zomaar meer uit handen. Als ploeg zijn we met deze brede en uitgebalanceerde selectie klaar voor een stap omhoog. Als je in een team speelt met de kwaliteiten om kampioen te worden, dan mag je dat ook rustig uitspreken. Daar kunnen we dus niet meer omheen. Bovendien hebben we nog wel heel wat trainingen voor de boeg en kunnen onszelf dus steeds verbeteren. Voor nu geldt: eerst alle wedstrijden winnen en dan zien we wel hoe ver we komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu