Ruud Hobo uit Geesbrug brengt boek uit over Vincent van Gogh en zijn periode in Drenthe

Het boek 'Vincent Ging Naar Drenthe En Vond Zijn Bestemming' van Ruud Hobo. Foto: Eigen foto

Ruud Hobo uit Geesbrug heeft een boek geschreven over Vincent van Gogh en zijn periode in Drenthe: ‘Vincent Ging Naar Drenthe En Vond Zijn Bestemming’.

„Het is 1885. In een café in Nuenen ontmoet je de op dat moment onbekende schilder Vincent van Gogh. Hij vertelt jou zijn verhaal over zijn Drentse avontuur. Waarom is hij er heen gegaan, wat heeft hij gedaan en waarom vertrok hij weer na 3 maanden”, vertelt Hobo over zijn boek.

Vincent van Gogh woont en werkt in het najaar van 1883 drie maanden in Drenthe. Hij heeft in die periode 23 brieven geschreven. Dat is alles wat er over Vincent in die periode bekend is. Maar wat heeft hij gedaan? Wie heeft hij gesproken? Wat heeft hem bezig gehouden? „In dit boek lees je mogelijke antwoorden op die vragen. Niet als een verslag óver, maar als een verhaal vertelt dóór Vincent zelf aan jou de geïnteresseerde luisteraar. De opzet is dus geheel anders dan de standaard boeken over Vincent van Gogh.”

Interesse in Van Gogh

Ruud Hobo is geboren in 1955. Na zijn carrière in de ICT gooit hij met zijn vrouw Marieke Hobo het roer om en beginnen in 2004 een B&B in Portugal. Na terugkomst in Nederland in 2007 gaat hij als zzp-er werken. In 2017 verhuist hij met zijn vrouw naar Drenthe voor de rust en ruimte, net zoals Vincent van Gogh in 1883. Na een paar maanden ontdekken ze het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam en omdat ze altijd al geïnteresseerd waren in Van Gogh zijn alle twee daar vrijwilliger. Zij als gastvrouw en Hobo zelf als gids.

Het boek van Hobo begint met het afscheid van Den Haag en Sien, zijn vriendin en de reis naar Drenthe. „In dit verhaal komt ook zijn obsessie om zijn broer Theo ook naar Drenthe te laten komen sterk naar voren. Een obsessie ontstaan door de eenzaamheid die hij ervaarde in Drenthe. En uiteindelijk zijn vertrek uit die provincie. Hij gaat naar zijn ouders in Nuenen. Dan maken we een sprong in de tijd naar 2019 als een jongetje die ook Vincent heet, ook de reis van Den Haag via Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam maakt en daar het Van Gogh Huis bezoekt. Hij reist zijn beroemde naamgenoot achterna.”

‘Vincent Ging Naar Drenthe En Vond Zijn Bestemming’ (126 pagina’s, ISBN: 9789464351842) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Brave New Books.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden