Sportcomplex de Swaneburg in Coevorden wordt gasloos: eerste putten voor waterpomp komende dagen geboord

Foto: De Swaneburg

Sportaccommodatie de Swaneburg in Coevorden moet in maart volledig gasloos zijn. In plaats daarvan wordt het gebouw verwarmd door een warmtepomp. Op 27 en 28 januari worden de eerste bronnen geboord waar het grondwater uit onttrokken wordt.

‘De putten worden geboord door de firma Haitjema uit Dedemsvaart, een specialist op dit gebied. De putten worden tot een watervoerende laag op circa 75 meter diepte geboord’, vertelt projectleider Anton Beekman.

Nadat de putten zijn geboord, kan er grondwater uit worden gehaald. Een warmtepomp zorgt er vervolgens voor dat het water gebruikt kan worden om de Swaneburg te verwarmen.

CO2 Neutraal

Met het gebruik van de warmtepomp gaat het sportcomplex wel iets meer stroom verbruiken. ‘We worden straks gasloos maar zullen wel wat meer elektriciteit nodig hebben’, zegt Beekman. ‘Als stichting produceren we met 786 zonnepanelen per jaar ongeveer 200.000 kWh groene stroom. Ook de elektriciteit die we daarnaast nog nodig hebben kopen we groen in. Daardoor zijn we straks gasloos maar ook onafhankelijk van fossiele energie. We zijn dan ook volledig CO2 neutraal.’

De gemeente Coevorden draagt financieel bij aan het project. ‘Mijn complimenten voor de manier waarop dit project door de betrokkenen van de Stichting de Swaneburg naar de afronding wordt gebracht. Het is een aanwinst voor duurzame sportaccommodaties in onze gemeente’, meldt wethouder Joop Brink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu