Trainer Jan Roelof Jansen: 'Achilleshiel vrouwenteam Sweel is scorend vermogen'

Trainer-coach Jan Roelof Jansen (21) van Sweel Vr 1 kijkt verder dan de stand op de ranglijst. Foto Gerda Looije

Jan Roelof Jansen wordt niet echt warm of koud van de ranglijst in de 4e klasse 06 van het vrouwenvoetbal. Qua wedstrijdresultaten gaat het op dit moment niet crescendo met het vrouwenelftal van Sweel, maar de 21-jarige coach uit Aalden kijkt veel verder dan de matige tussenstand.

Met drie punten uit acht duels bivakkeert het vrouwenteam in de onderste regionen, maar Jansen laat zijn humeur er niet door bederven. ,,De achilleshiel is dit seizoen heel duidelijk het scorend vermogen. Ik zie echter bij een aantal speelsters voldoende progressie, alleen moeten we effectiever zijn.”

Het eerst halfjaar is Jansen tot dusverre goed bevallen. ,,Voor mij is het de eerste keer dat ik als trainer op eigen benen sta. In het begin moesten we duidelijk aan elkaar wennen. De groep had in sportief opzicht een aantal moeilijke jaren achter de rug en het was belangrijk om alle koppies weer de goede kant op te krijgen. We komen steeds dichter bij het moment dat we wedstrijden over de streep kunnen trekken.”

Overgangsjaar

Jansen ziet het als een overgangsjaar. ,,We zijn een team in opbouw en hebben tijdens trainingen en wedstrijden de nodige moeite om een constant niveau te halen. Daardoor vallen de resultaten nog erg tegen. Voorgaande seizoenen kreeg het team erg veel goals om de oren. We hebben het logische uitgangspunt geformuleerd dat we minder tegengoals moeten krijgen. In die opzet zijn we geslaagd. Aanvallend komen we echter nog vaak iets tekort. We proberen door goed combinatiespel goals te maken, maar dat is geen appeltje-eitje. We hebben niet zomaar twee of drie speelsters die het verschil kunnen maken en vandaar ook de magere resultaten. Al hecht ik daar dit seizoen nog weinig waarde aan.”

Mix van talent en routine

De 15-koppige selectie van Jansen is een mix van talent en routine. ,,Het leeftijdsverschil is er wel, maar in de praktijk merk je daar weinig van. De oudste speelster is de dertig gepasseerd en de jongste is zestien jaar. Gezien de leeftijdsopbouw van het team kunnen we nog jaren vooruit en bovendien zit het meisjesvoetbal bij vv Sweel flink in de lift.”

Hij beseft dat er nog wel het nodige werk aan de winkel. ,,Het niveauverschil in de groep is te groot. Sommige dames hebben in hun jeugd nooit gevoetbald en dat gebrek aan ervaring en voetbalgogme breekt je soms op. De basistechniek moet omhoog, zodat we meer wedstrijdgericht kunnen trainen.”

Ambities

Jan Roelof heeft wel ambities als trainer-coach, maar voorlopig alleen bij vv Sweel. ,,Als ik de aankomende jaren het trainersdiploma TC 3 kan halen, dat vind ik het voorlopig wel prima. Wie weet wat er later nog eens op mijn pad komt.”

Sweel Vr1 hervat zaterdag 29 februari de competitie met de uitwedstrijd tegen koploper St.Westerwolde/Veelerveen. Het duel in Vlagtwedde begint om 14.00 uur.

menu