Vrouwendag maakt comeback in Coevorden

Maud Smits (links) en Wilma Luiken. Foto: Kristian Elders

Internationale Vrouwendag valt dit jaar op zondag 8 maart en daar willen ze een feestje van maken in de gemeente Coevorden. Het was de Coevordense Wilma Luiken die de eerste aanzet gaf voor de aanstaande happening in Coevorden.

Vrouwendag in de gemeente Coevorden begint op 8 maart om 14.00 uur in het Coevorder Arsenaal. Samen met alle vrouwen die zich hebben opgegeven, wordt aangeschoven bij een boekpresentatie door Marjolein Meijering. De oma van Marjolein liep tijdens de Tweede Wereldoorlog van Rotterdam naar Coevorden en dat in de beruchte Hongerwinter. ,,Zij kwam op 8 maart 1945 aan hier in Coevorden. Wim Berends is de vader van Marjolein en hij zorgt onder de vlag van Blues2 voor de muzikale omlijsting in het Arsenaal”, weet Luiken te vertellen. Zij is coördinator van Home-Start en traint vrijwilligers, die gezinnen ondersteunen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar.

De Vrouwendag is terug van weggeweest in Coevorden. Net als Luiken miste de Coevordense jeugdverpleegkundige Maud Smits van Icare jeugdgezondheidszorg deze dag speciaal voor vrouwen uit de gemeente Coevorden. ,,Iemand moet het voortouw nemen”, vult Luiken aan. ,,Ik voegde de daad bij het woord en ondertussen hebben we de organisatie compleet. In totaal zijn we met zes vrouwen: Saskia Kluwen namens Theater Hofpoort, Colinda Docter, Bianca de Cocq, Samah Moakket, Maud en ik.”

Smits zit vaak op kantoor samen met Luiken in de Coevorder brede school SOM en daarom kan er snel geschakeld worden. ,,Ik vind het interessant om mee te helpen”, zegt Smits. ,,En omdat ik ook in de buitendorpen werk, zie ik ook weer andere vrouwen. Ik hoop ook die vrouwen enthousiast te maken voor de aanstaande Vrouwendag. Dit is een mooi iets en ik vind het leuk om hiervoor gevraagd te worden.”

Vrijheid

De organisatie blaast de Coevorder Vrouwendag nieuw leven in om het thema vrijheid te kunnen vieren. ,,Van jong tot oud kunnen de vrouwen hier in Nederland in vrijheid leven, maar niet in elk land is dit het geval. Dat zouden we samen kunnen bespreken op 8 maart.” De rolverdeling in de organisatie is nog niet exact bepaald en misschien hadden de vrouwen wat eerder kunnen beginnen met de voorbereidingen, maar zij zijn het erover eens dat het goed gaat komen.

Het ontmoeten van elkaar staat centraal op de Vrouwendag in de gemeente Coevorden. Een vastomlijnd programma met bijvoorbeeld workshops is er niet. ,,Gezelligheid, elkaar leren kennen en bij elkaar zijn: daar gaan we voor”, vertelt Smits. Na het eerste deel van de Vrouwendag in het Arsenaal - en een stadswandeling onder leiding van gids Jessie Veenhoven - gaan de vrouwen te voet naar het gebouw Ravelijn Verbindt. Mogelijk wordt nog een spreekster geregeld, zo stelt Luiken, maar vooral het samenzijn is belangrijk. Hoe voelt vrijheid in Nederland? Hoe voelt vrijheid voor vrouwen? Die vragen zijn mogelijk onderwerp van gesprek in Ravelijn Verbindt.

De aanstaande editie kan volgens Luiken en Smits gezien worden als proefdraaien voor een meer uitgebreide Vrouwendag in 2021. Alle vrouwen die zich aanmelden voor de Vrouwendag krijgen een gratis kaartje voor de film De Dirigent op 12 maart in Theater Hofpoort. Aanmelden voor de Coevorder Vrouwendag kan uiterlijk 1 maart. ,,Met vijftig vrouwen zijn we meer dan tevreden.”

Coevorden en Schoonoord

Luiken verklapt dat de Vrouwendag het startsein is van een maandelijkse koffieochtend in Coevorden en Schoonoord, speciaal voor vrouwen uit de gemeente Coevorden. ,,Elke eerste donderdag van de maand van half tien tot half twaalf ‘s morgens.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden