Het vijfde archeologische beleefpunt van Drenthe is maandagmiddag officieel geopend in Ruinen. In het bestemmingsplan Oldenhave-Bos is met talrijke palen de omtrek van een 2300 jaar oude boerderij te zien. Ruim tien jaar geleden werden in de grond de verkleuringen van de boerderij gevonden.

Gedeputeerde Cees Bijl onthulde samen met wethouder Hilda Mulder een glazen paneel met daarop niet alleen de afbeelding van de boerderij, maar ook summiere informatie. „We hebben afgesproken dat iedere gemeente in Drenthe een archeologisch beleefpunt krijgt, de gemeente De Wolden is de vijfde in de rij”, vertelde Bijl de aanwezigen. De gemeenten Noordenveld, Aa en Hunze, Assen en Borger-Odoorn gingen De Wolden voor, bij de buren in Westerveld wordt momenteel gewerkt aan nummer zes.

loading

Archeologische sporen gevonden

Met deze beleefpunten wil de provincie de belangstelling voor de geschiedenis van Drenthe promoten. In Ruinen toog groep 8 van kindcentrum ’t Oelebröd maandagmorgen met meester Paul Smid al even naar het tegenover gelegen beleefpunt. In 2011 stond hij met zijn toenmalige groep 8 ook al op die locatie, maar dat was omdat de archeologische sporen waren gevonden. Het boeide de jeugd mateloos.

„Het is ook de bedoeling om hier archeologische lessen over te geven”, memoreerde de gedeputeerde. „Een groot deel van ons verleden zit in de bodem verstopt, soms heb je geluk dat je iets vindt, zoals hier de boerderij uit het jaar 120 voor Christus.”

Een schoolvoorbeeld

Volgens provinciaal archeologe Priscilla Verplanke zijn er in Drenthe wel meer van dergelijke boerderijen gevonden. „Maar het bijzondere aan deze was dat alle sporen van de palen nog intact waren. Zo volledig is best wel uniek, het is een schoolvoorbeeld van een plattegrond van een boerderij uit die tijd.” Boeren deden toen ook al een veeteelt en landbouw. „Na de jagers kwamen de verzamelaars. Er zijn hier in de buurt ook celtic fields en een urnenveld gevonden, dat is de plek waar deze mensen hun doden begroeven”, doceert Verplanke. Celtic fields waren de akkers van deze boeren.

De gemeente is blij met deze palenplattegrond, net zoals de buurtbewoners, die inspraak hebben gehad in de planvorming. We hebben de grond hier ingezaaid met een bloemrijk zaadmengsel dat van het Vlinderommetje in Zuidwolde afkomstig is. We hopen dat dit een rijke beplanting oplevert.”

loading

Volop spelende jeugd

Cees Bijl had al gezien dat het archeologisch beleefpunt voor de jeugd een mooie speelplaats is. Ook tijdens de onthulling was er volop spelende jeugd, onder andere in de naastgelegen vijver. Mogelijk komen daar nog wat palen in om het allemaal wat spannender te maken. Na de onthulling van het glazen paneel werd nog een prijs uitgereikt aan de winnares van de fotowedstrijd die de gemeente had uitgeschreven. Het dikke boek over de geschiedenis van Drenthe ging naar de 12-jarige Ilse Boeters, die met haar familie sinds augustus 2020 met zicht op het beleefpunt in Ruinen woont. Het gezin woonde daarvoor in het Zuid-Hollandse De Lier, maar was al veel langer verliefd op Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden