Het evenemententerrein van Ruinerwold moet een moderne multifunctionele sportieve locatie worden. Dat is de wens van een groot aantal verenigingen, dat de handen in elkaar heeft geslagen en een ambitieus plan heeft opgesteld. Als werknaam is gekozen voor Buitengoed Ruinerwold.

Er moet plek zijn voor de ijsbaan, die tegelijk een atletiek- en skeelerbaan is, een verkeersplein, een mountainbikerondje, een beachvolleybalveld, een basketbalveld, een skateboardpark, een tribune en als het kan zelfs een kantine met toiletten en douches.

loading

„Wat het moet kosten, dat weten we nog niet, maar we willen eerst zien of er draagvlak voor is”, zegt voorzitter Martin Scheper van het Zomerfeest Ruinerwold. Samen met Dorpsbelangen Ruinerwold-Berghuizen, de ijsvereniging en de hardloopgroep LGR’88 maakt Scheper deel uit van een werkgroep die met alle verenigingen, scholen, raadsfracties en andere instanties in gesprek ging. Iedereen is enthousiast in Ruinerwold.

Briefje in de ideeënbus

De aanzet voor de planvorming werd twee jaar geleden gegeven door een briefje in de ideeënbus van Dorpsbelangen, in het dorpshuis. Iemand gaf aan dat er nergens in het dorp geskeelerd kon worden. „Wat kunnen we hier mee, vroegen wij ons af. In september hebben we op het terrein het Zomerfeest, daarna gaat er water op in afwachting van een vorstperiode. Maar er is maar zelden ijs op de baan”, constateerde Scheper met zijn werkgroep.

loading

Eerste gedachte was om ervoor te zorgen dat er eerder geschaatst kan worden, dus een degelijke verharding die bij een aankomende vorstperiode snel van een dun laagje water kan worden voorzien. „De eerste marathon op natuurijs in De Wolden”, roept Henk de Jonge (Dorpsbelangen) vrolijk. Aangezien de schaatsbaan dezelfde lengte heeft als een atletiekbaan, wordt de link naar hardlopers snel gelegd. „Deze baan moet voor iedereen in De Wolden worden”, zegt Scheper vast.

Natuurlijke tribune

Voor het Zomerfeest staat in het middenterrein een goed verhard blok gepland, verderop zouden leerlingen van de basisscholen veilig kunnen oefenen voor de verkeerslessen. Op de hoek staat een natuurlijke tribune gepland, die ook voor fitnessoefeningen kan worden gebruikt. Het liefst zien ze er in Ruinerwold ook permanente fitnesstoestellen geplaatst worden.

„Bij die tribune kunnen optredens plaatsvinden, van muziekverenigingen of toneelgroepen, maar ook de oldtimerdag kan hier gebruik van maken en de optocht van versierde wagens kan tijdens het Zomerfeest over de baan rijden. Rond de baan willen we een mountainbikeronde, maar ook voor wandelaars komt er plek.” De denktank heeft tevens bedacht dat de huidige (verouderde) bergruimtes van de ijsvereniging en het Zomerfeest eraf gaan ten faveure van bescheiden nieuwbouw in combinatie met een kantine. „Het zou mooi zijn als je van daaruit van achter het glas naar activiteiten kunt kijken”, denkt Scheper. „En gooi wat zand op het middenterrein en je kunt er een groot beachvolleybaltoernooi houden.”

loading

Als het aan de werkgroep ligt, komen er ook zonnepanelen om energie op te wekken, waar eventueel de brede school mee voorzien kan worden. Er wordt zelfs gedacht aan een pilot met zonnecellen in het wegdek. Ook ene kleine windmolen wordt niet uitgesloten.

Financiële mogelijkheden

Natuurlijk zijn er grote vraagtekens over de financiële haalbaarheid van de plannen, een onderzoek daar naar is nu de volgende opdracht voor de werkgroep. Er wordt gekeken welke fondsen aangeboord kunnen worden en wat vanuit het dorp zelf aangereikt kan worden. Ook wordt naar de gemeente De Wolden gekeken. Raadsfracties en wethouders zijn enthousiast, maar daarmee kan nog geen eerste schop de grond in. Een optie is de subsidieregeling Initiatiefrijk De Wolden, maar als geheel is dit project daar te omvangrijk voor. „Mogelijk is een startsubsidie vanuit dit fonds mogelijk”, geeft ambtenaar André Strijker aan. „Maar sowieso geldt hier voor de helft cofinanciering voor.”

Volgens Dirk Koning, trainer van LGR’88, is een belangrijke achterliggende gedachte van het plan dat er meer moet worden bewogen. „Dat willen we graag stimuleren en we willen zoveel mogelijk groepen bereiken. Ook uit andere dorpen, want ze hebben bijna allemaal een eigen loopgroep. Ik train zelf een loopgroep en merk vooral in de winter dat veilig hardlopen lastig is.”

Veredelde hangplek

Volgens Nico Huiskes van Dorpsbelangen is het terrein nu ook een veredelde hangplek. Nog niet zo lang geleden dreigde het materiaalhok van de ijsvereniging in vlammen op te gaan door toedoen van hangjeugd. „Als er doorlopend wat te doen is, dan kun je dit aspect ook beter controleren”, denkt Huiskes.

Henk de Jonge stelt vast dat dit een unieke en eenmalige kans is. „Nu moeten we doorpakken, het zou toch mooi zijn als we dit uit een burgerinitiatief kunnen realiseren?” Wat Martin Scheper betreft zou het mooi zijn als er eind 2022 al wat gerealiseerd is. „Maar wij snappen ook wel dat dit niet binnen een jaar geregeld is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden