An van Tiel uit De Wijk krijgt aubade bij 100ste verjaardag: 'Mijn huis is inmiddels een bloemenwinkel!'

De honderdjarige An van Tiel zingt op haar 100e verjaardag een deuntje mee met blaasensemble Apollo uit De Wijk. Foto: Gerrit Boer

Geboren in Amsterdam, maar een getogen Drent. An van Tiel uit De Wijk werd zondag 100 jaar. Haar familie zette haar letterlijk in het zonnetje. „Ik heb een fantastisch weekend, ondanks het coronagedoe.”

Met een feestelijke ballon aan haar rollator geknoopt en een mondkapje voor, komt mevrouw Van Tiel zondagmiddag door de hoofdingang van verzorgingshuis Dunningehof gelopen. Ze heeft er al een hele dag opzitten. Er is voor haar gezongen, een gedicht voorgedragen en een uitgebreide lunch gehouden. Met draadjesvlees en peertjes. „Het was enig allemaal.”

Buiten neemt ze plaats op een stoel in het zonnetje. Haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn aanwezig, al heeft ze dat niet meteen door. Haar zicht is in de loop van de jaren sterk achteruit gegaan. „Zijn dat mijn kinderen, joh? Gut, dat emotioneert mij”, slaakt ze uit met twee vingers voor haar mond.

Een voor een laten de kinderen van een afstandje weten dat ze er zijn. „Doe mij dat maar eens na hé, zo’n grote familie”, zegt Van Tiel trots. Dat ze haar familie niet kan zien, deert haar niet. „Ik weet dat ik ze heb, daar gaat het om.”

Van Amsterdam naar Meppel

Ze zag het levenslicht in Amsterdam, maar verhuisde al jong naar Drenthe. Ze groeide op in een paardenslagerij in Meppel. Tijdens dansles bij Slot leerde ze haar man Koos kennen. Met hem beheerde ze ruim twintig jaar camping Vossenburght in IJhorst.

Toch moest ze Koos al vroeg missen: hij overleed in 1993. Sindsdien woont ze in het verzorgingshuis in De Wijk. „Ik vermaak me hier uitstekend”, vertelt ze. Al is terugblikken niet haar ding. „Je hoort het vaak: vroeger was het een mooiere tijd. Nou, echt niet, hoor. Ook toen was er altijd gezeur. Je kreeg er toen zelfs nog oorlog bij. Ik zou het niet graag overdoen.”

Gebak halen

Voor corona wandelde mevrouw Van Tiel dagelijks met haar beste vriendin Mien. Dan kon je er de klok op gelijk zetten dat de dames bij kledingzaak Van de Belt gebak gingen halen. Van Tiel: „Altijd gezellig. Mien is wat doof en ik wat blind. Zo helpen we elkaar overal mee.”

Ze belde al met de burgemeester en ontving bloemen van CdK Jetta Klijnsma en zelfs een brief van koning Willem-Alexander. Ook haalde ze Radio Drenthe . Leuk, omdat de radio haar ‘allessie’ is. TV kijken zit er immers niet meer in. Toch overvalt haar allemaal wel een beetje, geeft ze toe. „Mijn huis is inmiddels een bloemenwinkel! Maar we gaan zien wat de dag nog brengt. Ik heb een prachtig weekend!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
Instagram
menu