„We hebben veel gewandeld en nagedacht. Je leeft helemaal in een andere wereld en komt zeker wel tot rust.” Voor Lydia van der Linde waren het vreemde maanden, want waar ze normaal handen en voeten te kort had om speel- en ijsboerderij De Drentse Koe te managen, bleef het nu stil op het terrein. Zaterdag ging de deur weer open, gisteren was het lekker druk.

„Nee, we zijn niet in paniek geraakt, Erik heeft de koeien ook nog”, verwijst ze naar haar man, die de boerderij in Ruinerwold draaiende houdt. De afgelopen maanden met wat meer hulp van Lydia dan normaal. „De boerderij ging gewoon door en ik heb alle spullen achter het huis opgeruimd, die rommel heeft er misschien wel 15 jaar gelegen.”

Zelfbediening

Terug bij af, noemt Lydia het zelf, naar 20 jaar geleden toen ze begon met het verkopen van boerenijs. Die ijsverkoop ging door, al was dat in beperkte mate, en ook nu kunnen bezoekers bij vertrek een ijsje scoren. Wel zelfbediening, volgens RIVM-richtlijnen.

Het was in april al prachtig weer, maar de speeltuinen bleven leeg. „We hebben hier ruimte genoeg, achteraf las ik dat pretparken niet dicht hadden gehoeven. Ach, het was allemaal niks. Ik gun het de kinderen zo om weer lekker onbeperkt te kunnen spelen.”

De stille periode - normaal staan de bussen met schoolkinderen in deze maanden in rijen van tien voor de deur, totaal 9.000 kinderen - werd onder meer gebruikt voor de opnames van filmpjes over Loetje & Lisa. De mascotte Loetje, een koe uiteraard, kreeg zelfs een eigen onderkomen buiten net een heerlijke slaapplek. De vele kleurplaten aan de wand verraden dat kinderen de afgelopen weken niet stil hebben gezeten en Loetje al omarmd hebben.

Lydia en Erik waren voor de coronacrisis net bezig met het verkrijgen van een vergunning voor een nieuwe speelschuur voor peuters. „Die is vooral mooi voor het laagseizoen, dat moet een soort miniboerderij worden. De bedoeling was komende winter, maar we zullen zien hoe het afloopt. Misschien duurt het nu nog 2 of 3 jaar voordat die er staat.”

Heropening

De plannen voor de heropening lagen al weken klaar. Er zijn geen regels geschreven over een maximum capaciteit van speelparadijzen als De Drentse Koe. „We hebben daar zelf een keuze in gemaakt. We hebben een groot terrein en konden dus wel meer personen kwijt, maar dit is prima om te beginnen”, wijst Lydia op het aantal van 200 per dag, verdeeld over twee dagdelen.

Financiële steun heeft De Drentse Koe (nog) niet gehad, al werd wel een aanvraag gedaan. „We hebben een verkeerde SBI-code, maar we redden ons wel, we hebben een buffer dankzij de boerderij.” Al kende Erik ook tegenslag. „Er is door nachtvorst 3 hectare vers ingezaaide mais bevroren, helemaal zwart. Dat moet ik opnieuw zaaien”, verzucht hij.

Desinfecteringszuil

Het begin was op de eerste zaterdag rustig met zo’n 50 bezoekers. Bij de ingang staat een desinfecteringszuil, er is een looproute en de horeca blijf voorlopig gesloten. De oproepkrachten zitten nog thuis. „Ik vind dat wel lullig voor ze, maar dat kan niet anders. We hebben altijd veel jongeren die elk jaar terugkomen. Maar misschien in juli en augustus, dat er dan weer meer mag.”

Wie met de kinderen naar De Drentse Koe wil, moet vooraf reserveren om teleurstellingen te voorkomen: www.drentsekoe.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden