Waarin een klein dorp groot in kan zijn: zaterdag werd de allereerste Dorpskrant Fort gepresenteerd. Niet zomaar een paar losse velletjes, maar een tijdschrift van 56 pagina’s met heel veel wetenswaardigheden.

Het eerste nummer werd aangeboden aan voorzitter Henry Wildeboer van Streekbelang Fort en voorzitter Roelie Rozema van dorpshuis De Snikke. Twee trotse redacteuren stonden garant voor deze presentatie, te weten Tineke le Feber en Caroline Lichthart.

De Dorpskrant is een gezamenlijk initiatief van Streekbelang Fort en De Snikke en wordt huis aan huis verspreid in de voormalige schoolkring Fort. Met dank aan alle adverteerders en subsidies van Kern met Pit en de Koninklijke Nederlandsche heidemaatschappij.

Bladen in de regio

Het is de bedoeling dat het tijdschrift driemaal per jaar wordt uitgebracht: in februari, juni en september. Er werd al langere tijd met een scheef oog naar Drogteropslagen en Linde gekeken, de nabijgelegen buurtschappen op de grens van Drenthe en Overijssel. Daar werd een dergelijk blad al uitgegeven.

„Het is daar een groot succes. Het brengt meer samenhang in het dorp tot stand. Meer betrokkenheid kan ook ons dorp ten goede komen”, zo vinden de initiatiefnemers. De dorpskrant is volgens hen een goed middel om elkaar beter te informeren, elkaar te leren kennen en op de hoogte te zijn van de ‘reuring’ in de buurtschap onder de rook van Zuidwolde.

Een van de redenen om met een krant te komen, is de opheffing van de basisschool De Vaarboom in 2014. De Vaarboom fuseerde met de Esdalschool in Veeningen en gaat sindsdien als Het Veldboeket door het leven. Maar doordat de school uit Fort verdween, ging ook de schoolkrant ter ziele.

„Nadien bleek uit diverse opmerkingen van de inwoners dat dit toch als een gemis werd ervaren. De website Dorpshuisdesnikke.nl is nu het communicatie- en informatiekanaal, maar het is de vraag of de site regelmatig wordt bekeken”, zeggen de beide voorzitters. „Er worden slechts mondjesmaat wetenswaardigheden of nieuwe berichten doorgegeven om te vermelden.”

Wandelroute

De redactie, die naast Roelie Rozema en Tineke le Feber bestaat uit Jan Dielissen, hoopt dat er voor deze krant meer bijdragen van derden binnenkomen. Behalve nieuws vanuit het dorpshuis en Streekbelang, zijn in het tijdschrift ook vaste rubrieken te vinden. Jan Scheper schrijft over de historie, nieuwe inwoners stellen zich voor en er is plek voor fiets- en wandelroutes in de omgeving.

In het eerste nummer is een wandelroute van 12 kilometer opgenomen. Tevens stelt de nieuwe wijkagent van onder meer Fort, Veeningen en de Wijk zich voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden