Huurder Ruinerwold-boerderij ontloopt voorlopig dwangsom van 50.000 euro (na bezwaar advocaat Josef B.)

Medeverdachte Ruinerwold Josef B. toch onderzocht in kliniek. Illustratie: ANP

De 58-jarige huurder van de spookboerderij in Ruinerwold hoeft voorlopig nog geen dwangsom te betalen aan de gemeente De Wolden. Zijn advocaat Yehudi Moszkowic heeft bezwaar aangetekend.

,,We wachten eerst de bezwaarprocedure af”, zegt een woordvoerster van De Wolden. Josef B., die in voorarrest in de gevangenis zit, huurde sinds 2010 de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. In oktober vorig jaar werden daar Gerrit Jan Van D. (67) en vijf van zijn kinderen gevonden in een af te sluiten ruimte. Van D. en B. zitten sindsdien vast.

De Oostenrijker B. kreeg om meerdere redenen de dwangsom opgelegd door de gemeente. Zo zou hij een koeienstal gebruiken als verblijfsruimte en zou hij de boerderij hebben verbouwd en uitgebreid zonder vergunning. De laatste bouwvergunning die de gemeente ontving stamt uit 1972. De boerderij moet door B. terug worden gebracht naar de staat uit dat jaar. Vanaf 29 februari zou hij elke week dat hij geen aanpassingen doet aan het pand, of met een plan daarvoor komt, een boete van 5.000 euro krijgen. Dit kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro.

De termijn van de dwangsom is volgens de gemeentewoordvoerster opgeschort tot dat het bezwaar van de advocaat van B. is behandeld door de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente. Die beoordeelt binnen twaalf weken na de indiening of het bezwaar al dan niet gegrond is.

De commissie komt vervolgens met een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt vervolgens een besluit over de dwangsom. Dat besluit kan door de huurder bij de bestuursrechter worden aangevochten.

‘Dwangsom is een farce’

Moszkowicz zei eerder dat zijn cliënt met handen en voeten is geboeid en niet in staat is de aanpassingen uit te voeren. De advocaat noemt de dwangsom een farce en vindt dat B. van alle kanten wordt belaagd door de overheid. ,,Aan de ene kant houdt de overheid hem in bewaring en aan de andere kant richt diezelfde overheid hem financieel te gronde”, zei hij tijdens de rechtszaak.

Volgens de raadsman wil B. helemaal niet dat de huurovereenkomst tussen hem en de eigenaar wordt beëindigd. De eigenaar van de boerderij in Ruinerwold wil tot nu toe geen commentaar geven. Volgens de advocaat werden de rekeningen van de Oostenrijker bevroren na de inval in de boerderij. ,,Daar komt bovenop dat de kosten voor de aanpassingen voor zijn rekening zijn.”

Strafzaak

Het geschil tussen de gemeente De Wolden en B. staat los van de strafzaak die tegen hem en hoofdverdachte Van D. loopt. Vader Van D. zou zijn negen kinderen ernstig hebben mishandeld en misbruikt in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Meppel. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zijn zes jongste kinderen met hulp van huurder Josef B. sinds 2010 vastgehouden in Ruinerwold. Ze zijn ondertussen allemaal meerderjarig.

De tweede openbare zitting in de strafzaak tegen de verdachten is 6 april in de rechtbank in Assen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Van D. en B. moeten nog psychisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De vader zal ook neurologisch onderzoek ondergaan om vast te stellen of en hoe hij kan worden verhoord. Door een hersenbloeding drie jaar geleden kan hij niet praten of schrijven.

menu