Er lijkt na jaren dan eindelijk een oplossing te komen voor de gevaarlijke verkeerssituatie op overweg bij de N48 bij Linde. Het Rijk kent een subsidie van een half miljoen euro toe, waarmee een losse fietsbrug binnen handbereik komt voor gemeente De Wolden.

Een subsidieaanvraag die wethouder Hilda Mulder (VVD) in juni deed bij het Rijk voor meerdere verkeersprojecten, werd eind november grotendeels gehonoreerd. In totaal ontvangt De Wolden bijna 640.000 euro. Een half miljoen daarvan is voor een losse fietsbrug op de Linderweg over de N48. Daarnaast is er een toezegging van de provincie Drenthe, om nog ongeveer 125.000 euro bij te dragen.

Mulder is tijdens een persuurtje van De Wolden donderdag buitengewoon opgelucht met het toegekende bedrag vanuit het Rijk. Er wordt nu al druk overlegd met Rijkswaterstaat en de provincie Drenthe, en is er een ingenieursbureau in de arm genomen. Na de kerst volgt er overleg met de belangenverenigingen in Linde en Zuidwolde, waar veel fietsende schoolkinderen wonen.

‘Een mooie stap voorwaarts’

Martijn Mulder van Plaatselijk Belang Linde, geen familie van de wethouder, is zeer verheugd met het nieuws. „Een mooie stap voorwaarts. En dit is niet voor niets, want het gebruik van de overweg wordt steeds intensiever.” Volgens hem is het aan alle ouders én de schoolgaande kinderen te danken dat het door de jaren heen goed is gegaan op de Linderweg. „Zij zorgden dat er goed werd opgelet en dat bijvoorbeeld de verlichting op de fiets goed voor elkaar was. Straks kan iedereen met een gerust hart de kinderen naar school laten gaan.”

„Maar”, voegt Mulder toe. „We blijven Drenten. Pas als we de fietsbrug kunnen zien liggen, zijn we pas echt tevreden. Maar ook richting de overweg zijn er nog genoeg obstakels te nemen. We zijn als dorpsverenigingen in ieder geval goed van vertrouwen, mede door dit nieuws.”

Heet hangijzer

De overweg is een lange, zeer lange, tijd een heet hangijzer geweest in De Wolden. In 2012 belandde het punt al op de politieke agenda. De weg van het dorp Linde naar de grens met Overijssel kreeg van deze krant al eens de titel ‘Gevaarlijkste weg van het Noorden’ . Ongeveer 200 kinderen passeren dagelijks op hun fiets de N48, op weg naar school in Dedemsvaart. En dat worden er steeds meer.

Pal naast het viaduct ligt ecoduct het Stiggeltie, zo groot als een voetbalveld. Ruimte genoeg voor een fietspad, stelde de VVD enkele jaren geleden voor. Maar het Drentse Landschap, de provincie Drenthe en de Natuurwerkgroep Zuidwolde waren en bleven tegen. Eind september werd een voorstel van Mulder om duidelijke wegmarkeringen aan te leggen raadsbreed afgeschoten. Er leek maar een weg: een losse fietsbrug. Maar daar was geen budget voor. Tot nu.

De hoop is in de eerste helft van 2021 een definitief voorstel voor te leggen aan de gemeenteraad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden