Met de komst van zes ondernemers op juridisch en financieel gebied is ’t Olde Gemeentehuus aan de Brink in Ruinen zo goed als vol. De zes werken samen onder de vlag van ‘Het nieuwe raedthuys’ en zijn gevestigd in de compleet verbouwde voormalige bibliotheek.

Met de aankoop van het bestuurlijke centrum van de voormalige gemeente Ruinen door de ondernemers Jan Bork en Ronald Luning, heeft niet alleen de Brink, maar ook het dorp Ruinen een flinke impuls gekregen. Na de vestiging van Arnt Bikeshop Wheelworks, restaurant Het Wapen van Ruinen en restaurant De Burgemeester, werd twee jaar geleden al een eerste aanzet gegeven, daarna volgde nog Het Land-Goed, de winkel in buitenkleding en accessoires.

De laatste slag is mede gemaakt dankzij de inbreng van Margriet Steenbergen, eigenaar van Deskundig Scheiden. Luning en Bork probeerden in eerste instantie een drogisterij naar het pand te halen, vooral omdat de vraag in Ruinen na de sluiting van drogisterij DA groot was. „De besprekingen leidden niet tot het gewenste resultaat, daarna hadden we de gedachte om er kleine units voor ondernemers van te maken, waar het hele dorp wat aan heeft”, vertelt Jan Bork. Op dat moment raakten ze in gesprek met Steenbergen.

Deurtje in, deurtje uit

„Ik mocht meevergaderen en heb mijn creatieve brein er eens op losgelaten. Ik ben in de afwikkeling van scheidingszaken van veel partijen afhankelijk en hoe mooi is het dan om die bij elkaar te brengen?” Het is volgens Steenbergen „deurtje in, deurtje uit”. Bork knikt: „Het mooie is dat je als particulier of ondernemer hier alles op juridisch en financieel gebied vindt, bij elkaar op één adres.”

Volgens de ondernemers versterkt deze ontwikkeling het ondernemersklimaat in Ruinen. „Deze ontwikkeling is van begin af aan gericht op het geven van een boost aan de leefbaarheid van het dorp. Op een duurzame manier”, zegt Bork. Als voorbeeld geeft hij het hergebruik van de winkelkozijnen, die overbleven bij de renovatie van het station in Groningen. Daar heeft zijn bedrijf Bork Sloopwerken een goede klus aan. „Die hebben we hier prachtig kunnen hergebruiken. Circulariteit is voor ons heel belangrijk.”

loading

Luning, Bork en Steenbergen zijn trots op het bereikte resultaat. „Dit is een centrum dat nog niet in de gemeente De Wolden en omstreken te vinden is en nu al, zonder dat er reclame is gemaakt, weten klanten ons te vinden”, verduidelijkt de scheidingsdeskundige.

Nieuwe brinkpub

Met Poortman Makelaars, MulderVanGeel advocaten en bedrijfsadviseurs, Adviesgroep Mulderij verzekeringen, Dutch Diligence, Stotijn notariaat en Deskundig Scheiden, zijn zes ondernemers samengekomen die elkaar aanvullen en goed bij elkaar passen. Bork zou er nog graag een accountant bij hebben, maar een bewindvoerder, budgetcoach of bemiddelingstherapeut mag ook.

Met de naam ‘Het nieuwe raedthuys’ wordt subtiel verwezen naar de achtergrond van de ondernemers, die er zijn ‘voor advies en raad’. In het logo is niet alleen het wapen van de voormalige gemeente Ruinen zichtbaar, maar ook een pauw. „Omdat we zo trots als een pauw zijn”, glimlachen de initiatiefnemers. Met de komst van de nieuwe ‘brinkpub’ in de kelder van het pand, is de herontwikkeling van het voormalige bestuurlijke centrum van de oude gemeente Ruinen zo goed als afgerond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden