Bijna 25 jaar geleden kwam de cd Silhouet van zangeres Wilma Fieten uit, in die tijd was een cd heel modern. Het zilveren schijfje had het vinyl verdrongen, maar de zwarte schijven zijn met een opleving bezig. Drie liedjes van dat album zijn nu uitgebracht op vinyl.

De eerste exemplaren van zijn door Henri Mostert van H&A Records uit Balkbrug overhandigd aan de zangeres zelf en aan René Karst, die dat album destijds produceerde. Mostert liet 500 singles van Mijn hart denkt nog altijd aan jou persen en is ervan overtuigd dat hij ze allemaal verkoopt. „Ik heb er al 350 aan een distributeur in Twente verkocht, ik hoop dat Wilma daar nu ook doorbreekt”, glimlacht Mostert.

Het is deze donderdagavond een bijzondere setting bij de presentatie op het Nolderwoud in Zuidwolde, waar René Karst tussen de bedrijven door graag tijd vrijmaakt voor Wilma Fieten. „We hebben een goede band met elkaar, al hebben we ook wel gezonde discussies met elkaar gevoerd.” Karst trad veel op als producer voor verschillende artiesten, maar heeft daar geen tijd meer voor.

loading

Zijn draai naar de feestmuziek – Atje voor de Sfeer is een landelijke hit geworden – legt hem geen windeieren. „Ik heb het nu hartstikke druk en kan andere artiesten niet meer helpen”, verwijst hij naar zijn succesvolle solocarrière. „Ik heb net een nieuwe plaat uit, Kolen op het Vuur , en dat loopt heel goed. Het mag alleen wel wat beter barbecueweer worden, dan wordt die plaat nog meer gedraaid.”

De dertigste uitgave

René Karst geniet ook wel van de revival van het vinyl en is blij met de activiteiten van H&A Records. Voor Henri Mostert is en blijft het een hobby. Van de single Mijn hart denkt nog altijd aan jou de dertigste uitgave van H&A Records, komt sowieso geen tweede persing. „Vijfhonderd is het maximum, dan moeten de liefhebbers er snel bij zijn. Zo wordt de single ook een echt collector’s item”, legt Mostert zijn filosofie uit.

„Vinyl is hot, er wordt veel geld voor betaald en er zijn veel verzamelaars. Dat heeft ook met corona te maken, mensen kunnen niet naar het café, hebben geen piratenfestijn en kopen dan maar mooie platen.” Mostert verwijst naar de regio Twente. „Dat is mijn grootste markt, daar draaien ze helemaal geen cd’s. Neem het duo Harten 10. Toen de cd uitkwam, werd die niet gedraaid in Twente. Nadat hun muziek op vinyl uitkwam, werden ze daar ineens hartstikke populair.”

Doorbraak in Twente

Wellicht staat Wilma Fieten ook wel een doorbraak in Twente te wachten. „Ik hoop het toch zo”, zegt Mostert. Fieten zelf is wat weifelend. „Ik vind dit allemaal gewoon leuk, maar wil niet vaker dan eenmaal per maand optreden, die sleur wil ik niet meer, verwijst ze naar met name haar beginjaren als zangeres, toen ze tot wel drie keer per week ergens stond te zingen. Ze heeft ook nog een bedrijf te runnen.

loading

‘Platenbaas’ Mostert, die H&A Records overigens samen met Gerard Slager uit Rouveen runt, weet dat de muziek van Wilma Fieten zeer populair is in plaatsen als Staphorst en Rouveen, maar uiteraard ook in de regio Hoogeveen en De Wolden. Hij sluit niet uit dat Twente volgt. En dan richting Fieten en Karst: „Als artiesten door zo’n single een paar optredens krijgen in Twente, staan ze daar ook weer op de kaart.”

Optreden in feesttenten

Naast Mijn hart denkt nog altijd aan jou staan er twee nummers op de B-kant: Tweede liefde en E en lied voor allen . Beide nummers van die bewuste eerste cd van Wilma Fieten. De zangeres kijkt met genoegen terug op alle activiteiten die ze op zanggebied heeft mogen ontwikkelen. Zo trad ze op in feesttenten, waar haar kinderen tussen het publiek stonden. Ze zong nog nooit een duet met René Karst, die zich van zijn platenmaatschappij nu toch vooral op zijn solo-activiteiten moet concentreren. Karst is vol lof over Wilma Fieten. „Als je een plaat hoort, herken je meteen haar herkenbare stemgeluid. Wilma weet wat ze wil en staat met beide benen in de klei. Ze heeft haar hobby naar een hoger level getild, maar heeft ook het geluk dat ze hier in Zuidwolde alle ruimte heeft om haar ding te doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden