Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag werkstraffen tegen mannen uit Schoonebeek en Emmen (35 en 23) voor geweldpleging. Het gaat om de mannen die vorig jaar nog als slachtoffers in de rechtbank zaten, na de bloedige vechtpartij in grillroom Jaffa in Emmen in 2018.

De verdachten zaten na het stappen te eten in de grillroom, in de nacht van 27 januari van dat jaar. Na een woordenwisseling met een groepje andere bezoekers en het gooien van een vorkje liep het totaal uit de hand.

De grillroom veranderde in een ravage. Na een vechtpartij, waarbij zes mannen in twee groepen betrokken waren, lagen meubilair, glas- en bordscherven en bestek verspreid door de shoarmazaak. Ook zat de vloer onder het bloed, omdat een slachtoffer een slagaderlijke bloeding aan zijn arm opliep.

Eerdere veroordelingen

Tegen drie mannen van de ene groep zijn al straffen uitgesproken door de rechtbank. De oudste van het stel, een 25-jarige Emmenaar kreeg 240 uur werkstraf en daarnaast vijf maanden voorwaardelijke celstraf. Twee vrienden (20 en 22 jaar) hebben honderd uur werkstraf gekregen voor het geweld bij Jaffa. Twee van de andere groep moesten zich dinsdag verantwoorden bij de rechtbank. De derde was niet aanwezig, deze zaak wordt later behandeld.

Op de zitting werd er flink gesteggeld over het verloop van de vechtpartij in de grillroom. Het werd niet duidelijk wie nu precies waar verantwoordelijk voor was. Ook uit beeldmateriaal, waar de geweldsexplosie in de grillroom op te zien was, werd niet het volledige plaatje duidelijk.

Confrontatie aangegaan

Volgens het Openbaar Minsterie is het niet van belang wie er precies de vechtpartij begon, die avond. Er is geweld gepleegd door de verdachten, de confrontatie is aangegaan. „Door het handelen van één, werd een automatisch groepsproces in gang gezet, waarbij vrienden voor elkaar opkomen”, zegt de officier van justitie. „En voor strafbare feiten, moet ook een straf volgen.”

Verzachtende omstandigheden zijn er daarentegen wel voor de mannen, vindt de officier. De man uit Emmen hield hechtingen in zijn wenkbrauw en lip over. „Ze hebben behoorlijke klappen ontvangen, van onder andere een getrainde kickbokser. Daarbij zijn de feiten inmiddels al ruim 2,5 jaar oud.” Het bracht hem op een eis van 60 uur taakstraf, voor beide.

Advocaten furieus

De advocaten van de verdachten waren furieus over de eis van het OM. „Mijn cliënt zou de muren van deze rechtbank in deze zaak alleen moeten zien als slachtoffer. Hij is systematisch in elkaar getrimd en ook een paar seconden ‘out’ geweest”, stelde Peter Koops namens de verdachte uit Emmen. Hij pleitte vrijspraak.

Advocaat Reina Bosma zei dat de verdachte uit Schoonebeek inderdaad met het vorkje heeft gegooid, maar niet kon vermoeden dat dit de gevolgen zouden zijn. Hij zou geweld hebben gebruikt, maar uit noodweer. „Tijdens het gevecht had hij geen kans om weg te komen.” Ook zij pleitte voor vrijspraak van haar cliënt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen