Bomenkap beukenlaan in Emmen is voorlopig van de baan (en krijgt de laan een monumentenstatus?)

De kap van de beuken aan het Matenpad in Emmen is volgens Gerrit Oost en Aafke Hof van actieplatform ‘Red De Beukenlaan’ voorlopig van de baan. Sterker nog: de laan zou wel eens de status van monument kunnen krijgen.

Het actieplatform heeft daarvoor een verzoek bij de gemeente Emmen ingediend en beroept zich daarvoor op de bomenverordening van de gemeente Emmen uit 2011. Die schrijft voor dat een monumentale boom een leeftijd van ongeveer 80 jaar heeft, met een bijzondere functie voor de omgeving en een verwachte levensduur van tenminste 15 jaar heeft.

'Grootste deel Emmer beukenlaan verkeert in redelijke tot goede conditie'
Lees verder

De gemeente Emmen heeft Staatsbosbeheer verzocht de bomenkap uit te stellen, totdat het besluit valt of de beukenlaan wel of niet monumentaal wordt.

Crowdfundingsactie

Van de beukenlaan langs het Matenpad in de Emmerdennen zijn twee van de vijfentwintig bomen praktisch dood, terwijl de overige bomen nog jaren meegaan, zo bleek vorige maand uit onderzoek van bureau ‘Alles Over Groenbeheer’, die in opdracht van het actieplatform de conditie van de tachtig tot honderd jaar oude bomen keurde.

Het actieplatform werd vorig jaar in leven geroepen toen Staatsbosbeheer bekendmaakte de beuken te willen vervangen door lindes. Dat leidde tot een crowdfundingsactie, die 1355 euro opleverde voor onderzoek. Het onderzoeksrapport werd onlangs aan Staatsbosbeheer overhandigd, samen met een petitie met ruim 1400 handtekeningen.

Behoud van beuken was niet het uitgangspunt voor Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer baseerde haar besluit op op rapporten van de European Tree Services uit februari 2017 en van Pius Floris Boomverzorging uit juni van dit jaar, maar daarin was behoud van de beuken niet het uitgangspunt. Onderzoeker Bert van Polen van Pius Floris stelde dat het rapport van bureau ‘Alles Over Groenbeheer’ te rooskleurig was ten aanzien van de verwachte levensjaren van de beuken.

Crowdfunding om beukenlaan in Emmen te behouden
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.