Emmer leerlingen bouwen glijbaan voor school in Oekraïne: ‘Wij hebben alles met de hand gedaan’

Leerlingen bouwen glijbaan voor school in Oekraïne. Foto: Hondsrug College

Dankzij drie vwo-leerlingen van het Emmer Hondsrug College beschikt een school in Mezovari, een dorp in het zuidwesten van Oekraïne, binnenkort over een speciaal voor gehandicapte kinderen geschikte glijbaan.

Bjørn de Vries, Myrthe Jonkman en Ymke Schasfoort hoorden via familie dat er in de speeltuin van de school een glijbaan mist. Het speeltoestel is 3 meter hoog en 2,5 meter breed. Het drietal besloot dan maar zelf de handen uit de mouwen te steken en een glijbaan te bouwen. Daar zijn ze, inclusief uitzoekwerk, bijna een jaar mee bezig geweest, maar uiteindelijk stond de glijbaan in volle glorie op het Hondsrug College te pronken.

‘Wij hebben alles met de hand gedaan’

Ymke: ,,We hebben op school voorgesteld er een leeropdracht van te maken. Op school zag men dat direct zitten en kregen we alle medewerking”, legt ze uit. Vier uur per week konden ze op school met hun glijbaan aan de slag. Al snel bleek dat bij lange na niet genoeg om de klus binnen afzienbare tijd te klaren. ,,In de fabriek hebben ze daar grote machines voor maar wij hebben eigenlijk alles met de hand gedaan.”

Crowdfundingactie: al ruim 200 euro binnen

Inmiddels is de glijbaan weer uit elkaar gehaald zodat het in onderdelen getransporteerd kan worden. Niet alleen het speeltoestel gaat naar Oekraïne. Het handige drietal wil ook naar het oosten reizen om het apparaat daar zelf in elkaar te zetten. De benodigde 600 euro is teveel om van zakgeld of vakantiebaantje betaald te worden. Daarom zijn de scholieren een crowdfundingactie begonnen. Dinsdagochtend heeft de actie al 225 euro opgebracht.

menu