'Grootste deel Emmer beukenlaan verkeert in redelijke tot goede conditie'

De beukenlaan aan het Matenpad in Emmen. FOTO DVHN

De beukenlaan langs het Matenpad in de Emmerdennen verkeert in redelijk tot goede conditie. Slechts twee van de vijfentwintig bomen zijn praktisch het einde nabij, maar de rest kan nog wel wat jaartjes mee.

Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoeksbureau ‘Alles Over Groenbeheer’, die in opdracht van actieplatform ‘Red De Beukenlaan’ de conditie van de tachtig tot honderd jaar oude bomen keurde.

De actiegroep werd opgericht nadat eigenaar Staatsbosbeheer vorig jaar zomer bekendmaakte de bijl in de laan te willen zetten en deze te vervangen door lindes. Volgens de bosbeheerder moeten de bestaande bomen wijken omdat het leeuwendeel zich in slechte conditie bevindt. Het risico op vallende takken of bomen neemt meer en meer toe en daarmee ontstaat er op de lange duur een gevaarlijke situatie voor passanten.

Emmenaren Gerrit Oost en Aafke Hof geloofden die conclusie niet en richtten het actieplatform Red De Beukenlaan op. In augustus lanceerden ze een Facebookpagina, waarop mensen werden opgeroepen om geld te doneren voor het bekostigen van een contra-expertise.

Geen ziekte

Dat rapport werd vorige week opgeleverd met de voor Oost en Hof weinig verrassende conclusie. ,,De opvatting dat de beuken grotendeels in slechte gezondheid verkeren, is gewoon pertinent niet waar”, aldus Hof. ,,Er is door het door ons ingeschakelde bureau geen ziekte geconstateerd. Wel had één beuk last van zwammen en een ander was ernstig beschadigd door spechten.” Beide vallen definitief niet meer te redden. ,,Maar zes exemplaren gaan misschien nog wel vijf tot vijftien jaar mee en de rest waarschijnlijk nog langer, misschien wel vijftig jaar.”

Historische waarde

Door behoud met aanplant van jonge beuken blijft de historische waarde in stand, aldus Hof. Volgens haar is het rapport inmiddels overlegd aan Staatsbosbeheer, samen met een petitie met ruim 1400 handtekeningen van mensen die de beuken een warm hart toedragen.

Staatsbosbeheer baseert haar besluit op rapporten van de European Tree Services uit februari 2017 en van Pius Floris Boomverzorging uit juni van dit jaar. Die laatste concludeerde dat veertien bomen een matige conditie hebben, acht redelijk en vijf ronduit slecht zijn te noemen. De gehele laan vellen en een plan voor nieuwe aanplant opstellen was de beste oplossing, zo luidde het advies.

Dominostenen

Onderzoeker Bert van Polen van Pius Floris plaatst wel enkele kanttekeningen. ,,Staatsbosbeheer wilde een nieuwe laan en vroeg ons naar de conditie van de bomen. Als ons was gevraagd naar een plan om de bomen nog zo lang mogelijk te behouden, dan had er een ander rapport gelegen. Maar dat werd ons niet gevraagd.” Van Polen gelooft echter niet dat de huidige beuken nog langer dan 15 jaar meegaan. ,,En zodra er een de geest geeft, volgt de rest er gebruikelijk als een rij dominostenen achter aan. Ik denkt dat het andere rapport iets te rooskleurig is over de levensverwachting.”

Vervolgstappen

Woordvoerder Hans Alting van Staatsbosbeheer laat verder weten dat er inmiddels contact is geweest met Red De Beukenlaan. ,,Hun onderzoeksrapport nemen we door en leggen we naast de twee die in onze opdracht zijn gemaakt. Deze of volgende week gaan we samen met de actiegroep om tafel om de vervolgstappen te bespreken.”

De kap van de beuken staat vooralsnog gepland voor december.

menu