Hoe gezond zijn de Drentse sloten? Kinderen zoeken het uit bij de IVN Slootjesdagen

Foto: IVN

Het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) houdt van 11 tot en met 13 juni de IVN Slootjesdagen. Kinderen leren tijdens deze dagen over het leven in de sloot en dragen bij aan het verzamelen van data voor een onderzoek naar het ecosysteem in het water.

Met de activiteit hoopt het IVN het waterbewustzijn te vergroten. ‘De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is,’ vertelt Sophia van Dam van IVN toe. ‘Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.’

Dit bleek ook bij de laatste metingen, in 2019, het geval te zijn in Drenthe. Toen scoorde de provincie slechts een 5,7 op de waterkwaliteit.

Reserveren

In verband met de coronamaatregelen is het nodig om van te voren reserveren. Het evenement wordt onder meer gehouden in de buurt van Emmen, Coevorden, Peize, Hoogeveen, Norg en Roden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen