Marcel Meijer volgt in opspraak geraakte Johan Scheltens tijdelijk op als kopstuk VVD Emmen

Marcel Meijer. Foto: VVD Emmen

Marcel Meijer is de nieuwe interim fractievoorzitter van VVD Emmen. Dat heeft de partij woensdagmiddag bekendgemaakt.

Hij volgt daarmee Johan Scheltens op. Die kwam twee maanden geleden in opspraak vanwege een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke export-fraude , waarna hij zijn functie neerlegde. ,,Ik wil hoe dan ook voorkomen dat de VVD hierdoor in diskrediet raakt”, zegt Scheltens.

‘Onderzoek moet uitwijzen dat mij geen blaam treft’

De partij benadrukt dat de benoeming van Meijer tijdelijk is, zolang Scheltens niet weet wat hij gaat doen. ,,Uit nader onderzoek moet duidelijk worden dat mij geen blaam treft. Er is een ontlastende verklaring van de eigenaren van de onderneming onderweg die mij vrijpleit van deze beschuldigingen. Hopelijk wordt op basis daarvan afgezien van vervolging. Daar ga ik wel van uit.”

Integriteit

Mocht ontslag van rechtsvervolging te lang uitblijft, dan legt Scheltens mogelijk al zijn politieke functies neer. “De VVD kent heldere, duidelijk regels omtrent integriteit. Ik ben het met die regels altijd eens geweest. En die zijn - hangende zo’n onderzoek - dus ook op mij van toepassing. Ik wil de schijn en de verdenking niet tegen me hebben.”

Onschuldig

Meijer - oud-centrummanager van Emmen - geeft aan blij te zijn met zijn tijdelijke benoeming, al heeft hij grote moeite met de omstandigheden. ,,Ik had liever gezien dat Johan was aangebleven. Normaal gesproken ben je onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Maar in de politiek gaat dat blijkbaar niet op. Het siert Johan dat hij zich zo opstelt. Zo kennen we hem ook: recht-door-zee, doortastend en onkreukbaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen