Mark Smit uit Klazienaveen moet zijn Mechelse herders Diego en Boomer (zijn ‘kindjes’) wegdoen na rechtszaak in tv-programma Mr. Frank Visser doet uitspraak

Een Mechelse herder. Foto: Pixabay.

Mr. Frank Visser doet uitspraak, het tv-programma op SBS6, was onlangs in Klazienaveen om een zaak rondom twee overlast gevende Mechelse herders op te lossen. Henk en Anneke Blaak hebben 24 uur per dag last, buurman Mark Smit zegt dat zijn honden geen vlieg kwaad doen en dat de buren hem wegpesten om niets.

Mark noemt zijn buren ‘vies achterbaks’: zijn honden, Diego en Boomer, twee Mechelse herders, doen helemaal niks.

Henk en Anneke stellen dat hun woongenot bruut wordt vestoord door de honden van hun buurman. Ze blaffen de hele dag als Mark niet thuis is (vier dagen per week) en zijn zeer agressief. ,,Als onze kleinkinderen achter het huis zijn is de schade niet te overzien als de honden eens over dat hek springen.”

Gezeur, zegt Mark. Zijn ‘twee kindjes’ zijn juist heel zachtaardig. ,,Achter het hek lijkt het heel wat, maar zodra je erachter bent doen ze geen vlieg kwaad.” Diego en Boomer zijn dolenthousiast, vol energie en speels. En ja, aanslaan: dat doen honden nu eenmaal. ,,Je kunt er moeilijk de batterijen uithalen.”

Henk en Anneke dachten oud te worden in hun huis in Klazienaveen, maar denken er serieus over te verhuizen. ,,Of die honden weg, of wij.” Ze stellen dat Diego en Boomer nooit worden uitgelaten. In de zomer is de stank van uitwerpselen in de tuin, waar de honden het grootste gedeelte van de tijd zijn, niet te harden.

Cavia’s opgegeten

Mark is vier dagen per week weg voor zijn werk als kraanmachinist in Duitsland. De honden zijn dan voornamelijk alleen. Marks vriendin zorgt dat ze eten en drinken krijgen en dat ze uitgelaten worden, maar in de praktijk gebeurt dat laatste niet, beweert Anneke. Zielig, vindt ze. De honden worden verwaarloosd. Ze is bang dat de honden haar kleinkinderen iets zullen doen. Ze hebben tenslotte al een konijn van een andere buurvrouw doodgebeten en zelfs Marks eigen cavia’s opgegeten. De eis van Henk en Anneke: als Mark niet thuis is, zijn de honden er ook niet. Geen geluidsoverlast meer en veiligheid in de straat.

Huilend uit beeld

Diego en Boomer betekenen alles voor Mark, zegt hij. Ze slapen zelfs bij zijn bed. De dagen dat hij thuis is neemt hij ze overal mee naartoe. Ze doen echt geen vlieg kwaad. Kinderen zijn veilig: een buurjongetje van vier staat elke dag bij het hek. Dat doodgebeten konijn, daar gelooft hij niks van. En zijn cavia’s zitten vrolijk in hun hok. Zíjn woongenot wordt juist verpest door de buren en hij weet niet wat hij er nog aan kan doen. Als het zo doorgaat wil hij hier weg, vertelt hij presentator Viktor Brand. Als hij huilend uit beeld verdwijnt lopen Diego en Boomer hem kwispelend achterna. Mark zijn tegeneis, zo vertelt hij even later: ,,Dat hun ’s ophouden met zeuren. Laat me met rust”. Als hij de zaak verliest is de kans groot dat hij gaat verhuizen.

85 decibel

Een geluidsexpert en hondengedragsdeskundige worden erbij gehaald. De geluidsexpert heeft gemeten op een dag dat Mark niet thuis was. De honden blaften die dag tussen de zestig en zeventig keer, met een geluidsvolume van 85 decibel buiten en 60 decibel binnen. Best hard, zo blijkt uit een demonstratie in het zaaltje waar de rechtszaak gehouden wordt.

De hondendeskundige vindt dat Diego en Boomer er goed verzorgd en blij uitzien. Dat ze zoveel alleen zijn vindt ze niet verstandig voor dit ras. Mechelse herders zijn ervoor gemaakt om samen te werken met hun baas en hebben veel fysieke en mentale uitdaging nodig.

De honden moeten weg

De uitspraak van Mr. Visser: de honden geven inderdaad veel teveel overlast als Mark er niet is. Het woongenot van Henk en Anneke wordt daardoor onaanvaardbaar verstoord. ,,De honden reageren door de manier waarop ze gehouden worden dusdanig agressief, dat de zorgen van de buren begrijpelijk zijn.” De rechter gelooft dat Mark van de honden houdt, maar dat ze hem ,,boven het hoofd zijn gegroeid”. De oplossing: de honden moeten weg.

‘Het spijt me verschrikkelijk, ik weet wat ik aanricht’

Mark is verplicht de honden weg te doen of zelf te verhuizen. Uiterlijk per 1 april 2021 moeten de honden weg zijn, anders moet hij per dag een boete van 100 euro aan zijn buren verbeuren, met een maximum van 10.000 euro. Visser: ,,Het spijt me verschrikkelijk, ik weet wat ik aanricht maar het is niet anders. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen