Zo’n tweehonderd mensen en bedrijven hebben de afgelopen weken een dier geadopteerd van Wildlands in Emmen. Het park is blij met dit steuntje in de rug.

Wildlands lanceerde de adoptie-actie twee weken geleden. Deelnemers kunnen het Emmer dierenpark er financieel mee steunen in deze coronatijd, waarin het flink te lijden heeft.

De zoo zocht voor de actie zestien bedreigde diersoorten uit, uit alle drie haar werelden: Nortica (ijzige koude), Jungola (vochtige warmte) en Serenga (hete droogte). ,,Voor alle zestien dieren is belangstelling. Er is er niet eentje níet geadopteerd’’, zegt woordvoerster Hanneke Wijshake.

Het populairst zijn de ijsberen, olifanten, neushoorns en leeuwen. ,,En ook de ringstaartmaki’s en de pinguïns gaan hard’’, stelt Wijshake. Minder adoptanten, maar dus toch nog altijd wat, dienden zich aan voor een kogelgordeldier of balispreeuw.

'De prijzen beginnen bij 72 euro en dat is natuurlijk best een bedrag'

,,We zijn hier heel blij mee. We wisten van tevoren niet goed wat we konden verwachten. Je kunt niet bij anderen in de portemonnee kijken en 72 euro, het goedkoopste pakket, is natuurlijk best een bedrag. Dat mensen het doen, vinden we super. We zien dat het vaak cadeau wordt gegeven, als iemand een lievelingsdier heeft. Er zijn ook bedrijven die adopteren, voor grotere bedragen. Een fietsclub heeft een neushoorn geadopteerd en onze Kinderraad heeft de koppen bij elkaar gestoken en ook besloten gezamenlijk een adoptiedier uit te zoeken. Dat vinden we hartverwarmend.’’

Het adopteren heeft vooral een symbolische functie. Mensen krijgen een adoptiecertificaat, maar hebben verder geen contact met ‘hun’ dier. ,,Het is niet zo dat ze een dier mee naar huis krijgen of er een poosje voor moeten zorgen’’, stelt Wijshake. ,,Ze adopteren ook niet één op één een dier, maar een diersoort. Mensen mogen er voor zichzelf natuurlijk gerust van maken dat ze bijvoorbeeld olifantenstier Timber hebben geadopteerd, maar zo werkt het voor ons niet. We zeggen niet bij olifant nummer elf dat de olifanten op zijn.’’

Olifant is net zo duur als dwergotter

De adoptiepakketten variëren in prijs van 72 euro tot 480 euro per jaar. Die prijs wordt niet bepaald door de diersoort; een olifant is net zo duur als een dwergotter. Het verschil zit hem in het pakket dat de adoptant krijgt. In de duurdere pakketten zitten bijvoorbeeld entreetickets of een dag meelopen met een dierenverzorger.

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) kocht als eerste een dier: een dwergotter. Aan de actie is geen einddatum gekoppeld en waarschijnlijk wordt het aantal diersoorten nog verder uitgebreid.

De opbrengst gaat voor de helft naar goede doelen en voor de helft naar het onderhoud van de dieren. Voor Wildlands zijn de inkomsten een druppel op de gloeiende plaat in dit coronajaar. Het park kreeg drie sluitingen voor de kiezen, de horeca moest op slot en vanwege de anderhalvemeterregel moest het park weken met een maximumaantal bezoekers per dag. Ook de doorgaans drukbezochte WildNights gaan dit jaar niet door.

Park maakt half februari de balans over 2020 op

Hoeveel het toch al verliesgevende park precies in de min komt, is nog niet bekend. Dat is deels afhankelijk van de overheidssteun die er komt. Het park verwacht halverwege februari de balans te kunnen opmaken. Over de geregistreerde bezoekersaantallen worden geen mededelingen gedaan. ,,Die aantallen zeggen niets in dit rare jaar’’, stelt Wijshake.

Eerder werd al bekend dat Wildlands vanwege de coronacrisis vijf medewerkers moest ontslaan. Dat is inmiddels gebeurd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen