Femmy Peursum breit tientallen sjaals voor vluchtelingen op Lesbos: ‘Ik kan hier zoveel liefde in leggen’

Femmy Peursum. Foto: Eigen foto

Femmy Peursum (82) uit Hoogeveen stopte vorig jaar met het geven van Alpha in de Centrumkerk in haar woonplaats, maar ze zit ondanks haar leeftijd niet stil. Ze is druk bezig met breien en haken voor het goede doel. 32 sjaals en enkele paar sokken zijn nu op transport naar Kamp Moria in Lesbos. Daar blijft het niet bij. ,,Zolang mijn handen en schouders het doen, ga ik door.”

Femmy stopte in maart vorig jaar met het geven van de lessen over het christelijk geloof en het coronavirus deed zijn intrede. ,,Wat kan ik dan nog doen met al die beperkingen, vroeg ik mij af. Ik kan niet naar de winkel omdat ik erg kwetsbaar ben en afhankelijk ben van mijn scootmobiel. Ik volgde een cursus online haken en breien voor beginners. Ze leggen alles zo goed uit. Ik deed een oproep voor restjes garen en restjes wol en daar werd massaal op gereageerd. Ik ben overweldigd. Ik combineer de bollen en maak er dan een kleurig geheel van.”

Verschillende kleuren en lengtes

De sjaals hebben allerlei verschillende kleuren en ook verschillende lengtes. ,,De een is 1.50 meter lang, de ander weer 2.10. Sommigen zijn ook rond. Daar kunnen de gebruikers straks mooi in opwarmen of lekker hun hoofd opleggen.”

Femmy ging het afgelopen jaar gestaag door. In totaal zijn er deze week 32 sjaals op transport gegaan. ,,Ik had dat liever eerder gehad, in verband met de winter, maar het is niet anders. Ik denk me in hoe het daar moet zijn. Echt verschrikkelijk. Iedereen zit in tentjes en wij zitten hier warm met een dak boven ons hoofd, stromend water en verwarming. Daarom wilde ik graag wat doen.”

Femmy gaat door met breien en haken. ,,Zolang het kan, doe ik het. Ik kan hier zoveel liefde inleggen. Ze kunnen het daar goed gebruiken dus ik doe het met plezier. En ik heb mooi wat om handen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen