Gemeente Hoogeveen beraadt zich wat te doen met bijtende snoek in recreatieplas Schoonhoven

Recreatieplas Schoonhoven is een goedgekeurde zwemplas waar veel gebruik van wordt gemaakt. (Archief)

De gemeente, eigenaar van de recreatieplas Schoonhoven, is geschrokken van het bericht dat een zwemmend tienermeisje vorige week donderdag gewond is geraakt door een beet van een snoek in recreatieplas Schoonhoven. De gemeente doet onderzoek naar de kwestie en beraadt zich wat te doen. Later vandaag wordt hier meer over bekend.

Het bericht dat de 11-jarige Mirthe uit Meppel werd gebeten door een snoek maakt veel los bij mensen. Het meisje voelde eerst iets tegen haar been en daarna volgde de beet in haar knie. Een vriend van de familie tilde haar uit het water en in zaal- en partycentrum Schoonhoven werden de wonden schoongespoeld waarna deze in het ziekenhuis werden voorzien van hechtpleisters.

Waarschuwing

Moeder Jacqueline zette het voorval op Facebook om mensen te waarschuwen dat dit kan gebeuren. ‘Mirthe is 11 jaar, maar een kleine baby zal er ronddobberen en een hap in zijn beentje krijgen.’ Aanvankelijk werd op Facebook uitgebreid gediscussieerd of dat al dan niet een snoek zou kunnen zijn. Volgens navraag bij diverse viskenners (door de redactie en de familie van het slachtoffer) gaat het gezien de bijtwonden aan de bovenzijde van de knie en de binnenkant om een grote snoek. Deze jachtdieren staan er niet om bekend dat zij mensen bijten. Normaliter vluchten ze weg. Sporadisch hapt een vis toe.

Snoeken vangen?

Meerdere vissers hebben al aangeboden om te gaan vissen in het recreatiegedeelte om het dier over te zetten. Een idee wat moeder Jacqueline wel ziet zitten. . ‘We zijn grote dierenliefhebbers. Waar mens en natuur samen zijn loop je altijd risico’, zegt ze vrij nuchter. ‘Het is nu eenmaal een feit dat deze grote snoek in een recreatievijver zwemt en zelf ook geen kant op kan. Als het in de Hoogeveense vaart of iets dergelijks gebeurd zou zijn zou het onbegonnen werk zijn geweest. Ook niet nodig, deze vis kan zich dan ook beter verplaatsen, maar hier kan je hem uithalen en desnoods in de visvijver die er ook is weer los laten.’ De plas sluiten of helemaal leegvissen is volgens haar onzin.

menu