Marijn van Oosten zoekt schilderijen van haar opa Gerrit van Oosten uit Hoogeveen die in de jaren 70 spontaan verdwenen na expositie: ‘Door zijn schilderijen kom ik dichterbij hem’

Marijn van Oosten met een van de werken van haar opa. Foto: Eigen foto

Hij kon prachtig schilderen en tekenen en heeft tientallen kunstwerken nagelaten. De Hoogeveense Gerrit van Oosten zou dit jaar op 13 mei 100 jaar zijn geworden. Hij overleed op 7 december 1974. Kleindochter Marijn van Oosten (35) is op zoek naar schilderijen van haar opa, die volgens haar zijn verdwenen na een expositie in de stationsrestauratie. „Ik wil zo graag al het werk zien wat hij heeft gemaakt. Ik heb hem niet gekend, maar kom door zijn schilderijen en tekeningen dichterbij hem.”

Een allemansvriend, makkelijk in de omgang en ontzettend sociaal. Ze beschrijft Coby van Oosten (57), de tante van Marijn, haar vader. „Hij was ontzettend creatief en altijd de hort op om mensen te helpen”, vertelt Coby. „Als hij thuis was, hadden wel altijd veel mensen over de vloer. Er was altijd bezig met dingen. Hij volgde verschillende opleidingen en werd onder andere schipper en politieagent. Als hij ging schilderen mochten we vaak mee. We gingen dan de natuur in en hij schilderde dan boerderijen en landschappen. Dat zijn prachtige herinneringen.”

Coby heeft meerdere schilderijen van haar vader thuis en ook Marijn kreeg enkele weken geleden twee kunstwerken van haar opa, een schilderij en een houten stoof. Het zette haar aan het nadenken. Via haar ooms en tantes hoorde ze dat er ergens in Hoogeveen nog tientallen schilderijen van haar opa moeten zijn, maar waar? Coby: ,,Die expositie was in de stationsrestauratie in Hoogeveen, heel lang geleden. Hij leefde toen nog. Gerrit was vol vertrouwen in het uitlenen van zijn werk en we weten daarom niet wat de afspraken zijn geweest. Maar we zouden zo graag willen weten waar de schilderijen en tekeningen zijn, gewoon om het inzichtelijk te krijgen.”

Ook bij de vader van Marijn hangen meerdere werken van haar opa’s hand. ,,Ik heb laatst het huis van mij vader opgeruimd en ik heb zijn schilderijen een meer zichtbare plek gegeven. Toen ik daarnaar keek, raakte het me echt. Ik ben zelf ook kunstenaar en zie steeds meer gelijkenissen in het werk. Hij gebruikt op dezelfde manier kleuren en de penseelstreek en het gevoel komen overeen. Ook bij mijn oma thuis, toen ze nog leefde, hing werk van mijn opa, daar kon ik ook altijd naar staren.”

Van Oosten markeerde zijn schilderijen met zijn naam of met Nestoo of Nesto. ,,Dat deed hij niet bij elk schilderij. Misschien staat het op de achterkant. We zien meteen of het een kunstwerk is van hem, doordat het zo herkenbaar is”, vertelt Marijn. ,,Nadat de expositie is geweest zijn we gaan informeren naar de schilderijen, maar toen wist al niemand waar ze waren. Wie kan ons helpen?”

Drie aquarellen

Na enkele telefoontjes zijn in ieder geval drie stuks gevonden. Drie aquarellen zijn nu in het bezit van de Historische Kring Hoogeveen. Het betreft afbeeldingen van de Schutstraat, Het Haagje en de Alteveerstraat.

Wie meer weet over de schilderijen of wie meer kan vertellen over Gerrit van Oosten kan contact opnemen met de redactie via hoogeveenschecourant@ndcmediagroep.nl .

loading

loading


Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen