Milieuvriendelijk met de caravan op vakantie? Kip Caravan uit Hoogeveen lanceert eerste sleurhut met energielabel A

Kip Caravan lanceert de eerste caravan met energielabel A. Foto: Kip Caravan

Milieuvriendelijk op vakantie met de caravan? Het kan. Het Hoogeveense bedrijf Kip Caravan heeft een wereldwijde primeur: de eerste caravan met energielabel A.

Peter Hagenus van het bedrijf is er trots op: „Een caravan is een woning op wielen en die krijgt ook een energielabel. Waarom een caravan dan niet?”

De caravan is volgens Hagenus voorzien van de nieuwste snufjes. De vloeren, wanden en daken zijn geïsoleerd en de caravan heeft ventilatie en dat zorgt ervoor dat het er in de zomer koel is. Energielabel A is het hoogste energielabel dat behaald kan worden.

Caravan kan door hybride auto getrokken worden

Maar waarom een energielabel voor een caravan? „We kunnen zelf wel zeggen dat we een lichte, aerodynamische caravan maken, maar dat willen we ook laten toetsen. En als het voor woningen en auto’s kan, waarom dan niet voor een caravan”, zegt Hagenus.

De caravans zijn zo licht, de Shelter Basic is 560 kilo en de iets grotere Kip Kompakt 790 kilo, dat ze ook achter een hybride auto geknoopt kunnen worden. „We zijn allang bezig met het produceren van lichtgewicht caravans. Eigenlijk omdat we verwachten dat straks iedereen met een elektrische auto rijdt.”

Caravan als thuiswerkplek

Het bedrijf wil ook de twee andere modellen, de Kip Kip Vision en de Kip Greyline, voorzien van energielabel A.

Het Hoogeveense bedrijf timmert flink aan de weg. Vorig jaar kwam het bedrijf in het nieuws omdat het caravans verhuurde als thuiswerkplek en in april werd een caravan met groot panoramaraam op de markt gebracht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen