Wethouder Janita Tabak heeft woensdagmiddag drie ‘verborgen kinderen’ gevonden in onderduikersmuseum De Duikelaar. Het was de openingshandeling voor het nieuwe gedeelte van het museum waar vrijwilligers de afgelopen periode hard aan hebben gewerkt.

De Duikelaar heeft een nieuwe vleugel van het voormalig schoolgebouw in gebruik genomen. In dit gedeelte gaat het vooral om beleving, terwijl de ander vleugel vooral gericht is op bezinning en de verhalen achter de mensen van het lokale verzet.

In de nieuwe vleugel zijn een onderduikershuisje en de entree van de kerk nagebouwd. In het huisje kunnen kinderen zich verstoppen en zich zo een beeld vormen van hoe het was voor onderduikers die zich tijdens de oorlog op de meest vreemde plekken moesten verschuilen voor de Duitsers.

Radio Oranje

Lieke, Luuk en Myron vinden alle drie een plekje. Myron verschanst zich in een keukenkastje en Lieke en Luuk persen zich samen in de ruimte onder de bedstee. Wethouder Tabak geniet van de details in het huisje van 2 bij 6 meter. In het keukentje staat een oud petroleumstelletje, liggen geruite theedoeken op het ouderwetse granieten aanrechtblad en in de hoek staat een strijkplank. „En als je het deurtje onder de bedstee opendoet klinkt er uit een oude radio een uitzending van Radio Oranje”, glundert ze.

loading

‘Fascisme is gevaarlijk’

„Dit museum is er een van hoop. Het gaat over lichtpuntjes en mensen die het goede doen.” De wethouder vindt dat het belangrijk is dat de verhalen uit die tijd verteld worden. Als we vergeten zijn wat vrijheid is en hoe gevaarlijk fascisme is, dan kan antisemitisme weer voedingsbodem krijgen. Ooit dacht ik dat dat ondenkbaar was, maar dat gevoel heb ik nu niet meer.” Tabak is geschrokken afgelopen coronajaar over hoe gemakkelijk mensen en zelfs parlementariërs een vergelijk maakten tussen de Tweede Wereldoorlog en de vrijheidsbeperkingen door corona. „Een pandemie bestrijden heeft helemaal niets te maken met de Tweede Wereldoorlog”, zegt ze fel. „Daarom is het zo belangrijk dat mensen en kinderen de verhalen leren kennen.”

Horen, zien, voelen en ruiken

Vanaf het prille bestaan van de Duikelaar was er de wens om ter lering van de kinderen een onderduikhuis na te bouwen. Met hulp van allerlei sponsoren is dit nu gelukt. „Door middel van een stukje onderduikhuis en kerk wilden we met name de kinderen leren hoe het zou kunnen zijn om je in noodgevallen te moeten verstoppen, hoe de mensen destijds moesten samenleven, hoe ze hun informatie kregen, of niet. Horen, zien, voelen en ruiken waren de hoofdingrediënten”, legt voorzitter Jan Dontje van De Duikelaar uit.

Grootse plannen

Hij doet nog meer plannen uit de doeken. „Grootse plannen. Het gebouw heeft nu nog de uitstraling van een school. We willen het musealer maken, van binnen en buiten.” Daarvoor wordt onder meer een wand van een lokaal eruit gesloopt en komen er nieuwe kleuren op het pand. Voor deze verbouwing moet echter nog wel geld gevonden worden.

Een ander plan dat op korte termijn wordt uitgevoerd is het graven van een onderduikershol in ‘de kerk’. Net zoals in de oorlog ook echt in de kerk aanwezig was. „Het materiaal om bijvoorbeeld de ruimte te stutten is al beschikbaar gesteld. Nu moeten we nog graven.”

Museum weer open

Het museum is sinds afgelopen zaterdag weer geopend. Iedere donderdag tot en met zondag zijn bezoekers welkom. Wie een rondleiding wil, moet deze echter wel boeken. Ook gezinnen die iets extra’s willen doen met kinderen moeten hun komst even vooraf melden zodat vrijwilligers zich op hun komst kunnen voorbereiden.

loading

loading


Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen