Spoedeisende hulp in Bethesda wordt toch basisspoedpost ondanks coronauitbraak

Ziekenhuis Bethesda.

SP Hoogeveen stelde afgelopen week de vraag of de reorganisatie van de spoedeisende hulp in Bethesda op 6 april wel doorgaat wegens de uitbraak van het coronavirus en riep Treant dringend op de beslissing te herzien. Treant laat middels een brief weten dat het ziekenhuis in Hoogeveen per 6 april een weekziekenhuis voor laag-complexe zorg wordt.

SP Hoogeveen vraagt zich af of het wenselijk is nu de capaciteit van ziekenhuis Bethesda niet te benutten. ,,Naar onze mening blijft deze reorganisatie een omstreden zaak. Voor iedereen dient naar onze mening een volwaardig ziekenhuis bereikbaar te zijn. Een eventuele toestroom van patiënten met ernstige ademhalingsproblemen ligt in de lijn der verwachtingen. Patiënten die nu naar Emmen vervoerd moeten worden als uw reorganisatie plan uitgevoerd gaat worden. Uit gesprekken die wij enkele maanden geleden met ambulance medewerkers hebben gevoerd bleek dat er nieuwe ambulances klaar stonden, maar dat vacatures niet altijd meteen konden worden ingevuld, mede vanwege de noodzakelijke opleidingstijd. Toen al zorgwekkend nieuws qua haalbaarheid aanrijtijden.”

Alle corona-patiënten naar Emmen

Maar Treant blijft hij haar besluit, laat Paula Nelissen op de website weten. ,,Treant heeft er voor moeten kiezen om de opvang en behandeling van corona-patiënten op locatie Emmen te doen. Dit is vanwege de aanwezigheid van speciale infrastructuur, zoals een CBRN-unit en isolatiesluiskamer op de SEH. Daarnaast is de Spoedeisende hulp daar veel groter en heeft het een intensive care afdeling.”

Volgens Nelissen heeft dit voor de capaciteit in Hoogeveen nog geen gevolgen, maar houdt al wel in dat alle verdachte gevallen die opname behoeven uit de hele regio naar Emmen gaan. ,,Dit om een zo een optimaal veilige situatie te creëren voor zowel patiënten als medewerkers. We begrijpen dat het een soms beangstigende tijd is voor een ieder. Voor een goede bestrijding van deze crisis is het concentreren van hoog-complexe zorg op het best daarvoor geoutilleerde ziekenhuis van Drenthe een must.”

Per 6 april kunnen Hoogeveners dus niet meer terecht in Bethesda voor spoedeisende hulp. Op de basisspoedpost kan men terecht na verwijzing door een huisarts of de huisartsenpost. De basisspoedpost is zeven dagen per week open van 8.00 tot 23.00 uur voor niet levensbedreigende situaties zoals een sportblessure, een botbreuk of een snijwond.

menu