Vwo-leerlingen Orpheas Iosifidis en Jasmijn Roeloffzen maken Seizoenbelevingsspel voor mensen met Alzheimer: ‘Prachtig om mensen met Alzheimer blij te kunnen maken’

Orpheas en Jasmijn. Foto: NDC Mediagroep

De Hoogeveense vwo-leerlingen Orpheas Iosifidis (19) en Jasmijn Roeloffzen (17) zitten in hun eindexamenjaar op het Roelof van Echten College en hebben samen een bijzonder profielwerkstuk gemaakt: het Seizoensbelevingsspel.

Het spel moet mensen met Alzheimer een fijn gevoel geven en door het te spelen halen ze hoogstwaarschijnlijk herinneringen op omdat er herkenbare elementen zijn gebruikt. Binnenkort willen de twee studenten het uitproberen bij verschillende verzorgingshuizen in Hoogeveen.

Een prachtige houten box met daarop het logo en de naam van het spel staat op een van de tafels in het lokaal van de school. De twee studenten halen het spel uit de box en stallen het uit. Er komt een bord tevoorschijn, allerlei attributen die gebruikt kunnen worden tijdens het spel en ook kleinere boxjes met vragen, kaarten en foto’s. Een ding is zeker: Orpheas en Jasmijn hebben het niet makkelijk gemaakt voor zichzelf. ,,Ons cijfer is dan ook een 8,5 en daar zijn we blij mee”, vertelt Orpheas trots.

Het idee om wat met dementie en Alzheimer te doen, komt bij Jasmijn vandaan. ,,Mijn oma heeft Alzheimer en ik doe elke zaterdag vrijwilligerswerk in Weidesteyn op de gesloten afdeling. Ik wil geneeskunde studeren en daarom wilde ik graag ervaring opdoen, maar dan wel met iets waar je niet voor betaald wordt. Ik wil iets doen waar een ander wat aan heeft.” Orpheas en Jasmijn hebben allebei biologie in hun pakket en hun onderwerp werd tot hun vreugde door hun docent Peter Kroezen aangenomen. ,,Er zijn per jaar per niveau maar twee plekken. Dat we werden uitgekozen was heel fijn.”

Geneeskunde

Ook Orpheas wil geneeskunde gaan studeren. ,,Jasmijn is aangenomen in Groningen, ik in Nijmegen. Ik vind onderzoek heel interessant en daar is de studie in Nijmegen erg op gericht. Ook mijn broer studeert daar geneeskunde en het lijkt me leuk om wat dichter bij hem in de buurt te zijn.”

Op het spel zijn beiden erg trots. ,,Het heeft veel tijd gekost om het te bedenken en om het in elkaar te zetten. We hebben bijna alles zelf gemaakt, op de egeltjes en de dennenappels na. We kwamen in tijdnood, dus bestelden we deze attributen via internet. Het is de bedoeling dat het door mensen in een verzorgingshuis gespeeld kan worden. Het heeft geen competitie-element. Ze draaien aan het radje, dat bestaat uit vier kleuren en kunnen dan een vraag gesteld krijgen. Zo hebben we een usb-stick waar muziek van vroeger op staat en vragen over bijvoorbeeld ‘Aap-Noot-Mies’. Alles komt terug tijdens het spel en we hopen dat het herkenning oproept. Dat gebeurt vaak bij mensen met Alzheimer, omdat het langetermijngeheugen vaak nog wel goed werkt”, vertelt Jasmijn.

Meerdere exemplaren?

En stel nou dat het een succes is bij Weidesteyn? Worden er dan meer spellen gemaakt? ,,Dat is een goede vraag. Als het aan ons ligt wel. Als het echt aan slaat bij deze mensen, is het prachtig om meerdere exemplaren te hebben en meer mensen blij te kunnen maken”, vertelt Orpheas. Jasmijn knikt. ,,We hebben alle voorbeelden in de lasersnijder staan, het apparaat waar we het meeste mee gemaakt hebben. Dus moet het lukken om er meer te maken. We krijgen al veel reacties, bijvoorbeeld dat het bijzonder is dat twee jonge mensen hiermee bezig zijn. Soms lijken de patiënten met Alzheimer een beetje vergeten, dat geldt sowieso voor oudere mensen. Ze worden eenzaam. Dat is eigenlijk heel erg, want we kunnen zoveel van onze ouderen leren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen