De gemeente heeft bij de gescheiden inzameling van incontinentiemateriaal iets belangrijks over het hoofd gezien: de privacy. „Dat je een plastic afvalzakje bij huis moet zetten, steekt mij enorm,” aldus een inwoner van Meppel, die zijn beklag anoniem doet.

„Het is al erg genoeg dat je incontinent bent. Ik ken ongelofelijk veel mensen met dit probleem en ook velen van hen zullen zich niet fijn voelen bij deze manier van inzamelen. Het is overduidelijk dat in sommige woningen geen kinderen wonen. Wellicht kan er een plek gecreëerd worden waar we het naartoe kunnen brengen.”

„Ik vind het verbazingwekkend dat de gemeente hier zo overheen is gestapt en jammer dat er lichtvaardig over is gedacht. Natuurlijk, uit enthousiasme kun je zoiets over het hoofd zien, maar een probleem heeft altijd meerdere kanten.”

Wethouder Jaap van der Haar geeft desgevraagd aan dat de beleidsmakers inderdaad voorbij zijn gegaan aan de persoonlijke levenssfeer van inwoners. „We hebben teveel gedacht vanuit de kinderen en luiers. De gêne met betrekking tot het incontinentiemateriaal snap ik heel goed. Ik ben blij met dit signaal. Het blijft altijd een eigen keuze of je het in de grijze container gooit.”

Op zoek naar oplossing

Maar dat is niet wat Van der Haar wil waar de mensen voor kiezen dus gaat hij op zoek naar een oplossing. „Wellicht moeten we het zoeken in een verzamelpunt, waar naast ander afval ook dit materiaal naartoe gebracht kan worden. Het is eigenlijk heel logisch, we hadden eraan moeten denken. Maar soms ben je zo met de grote lijnen bezig, dat je kleine menselijke dingen over het hoofd ziet. Daarom hoor ik dit soort verhalen graag. Het doel is om de kilo’s restafval naar beneden te krijgen. Dat doel blijft bestaan en dat betekent dat we dit probleem gaan oplossen. Je kunt niet zomaar over mensen heen walsen.”

Gescheiden inzamelen

Meppel start volgend jaar met de gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal . Voor dit afval komt geen extra container, huishoudens zouden het vuil in zakken moeten verzamelen die wekelijks aan huis worden opgehaald. In ieder geval voor het incontinentiemateriaal wordt nu dus gekeken naar een andere vorm van inzamelen.

Ook in alle andere Drentse gemeenten wordt de gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal ingevoerd. Het afval wordt gerecycled in een nieuwe recyclingfabriek op een nog onbekende plaats in de provincie. Met de nieuwe afvalstroom willen de gemeenten het aantal kilo’s restafval per inwoner per jaar naar beneden brengen. Doel is het hergebruik van grondstoffen en reductie van CO2-uitstoot.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel