Impressie van hoe Ogterop eruit zal kunnen komen te zien.

Als Ogterop niet gerenoveerd wordt, kan dat einde van schouwburg in Meppel betekenen (kosten: 15 tot 20 miljoen)

Impressie van hoe Ogterop eruit zal kunnen komen te zien. Foto: Architectenbureau TenBrasWestinga

Van een saaie bakstenen gevel, naar een opengewerkte gevel met veel glas. Van losstaande letters die vanuit het station niet volledig te lezen zijn, naar een compact en zakelijk ‘Schouwburg Ogterop’ op de voorkant. Van een verstopt restaurant, naar een open etablissement dat zowel theaterbezoekers als andere gasten moet trekken.

Schouwburg Ogterop is toe aan een grondige renovatie. „Ogterop wordt een toekomstbestendige, aantrekkelijke schouwburg in open relatie met de stad en met de historische, klassieke zaal als centrale waarde.” Zo worden de plannen gepresenteerd door architectenbureau TenBrasWestinga. Dat heeft in opdracht van de schouwburg in kaart gebracht wat de knelpunten zijn en wat de mogelijke oplossingen hiervoor zijn.

Er is al zeker vijftien jaar geen grootschalig onderhoud gepleegd. Het pand is er zeer slecht aan toe. Lekkages, er is waarschijnlijk asbest, geluidslekken en er is een levensgevaarlijke laad- en lossituatie. En dan zijn er nog alle pijnpunten in het theater zelf. Een kleine greep: slecht zicht op het toneel, weinig beenruimte in de grote zaal en de kleedkamers voor artiesten zijn klein en oud. „Het gebouw is de afgelopen jaren met liefde onderhouden”, zegt Loek Buys, één van de twee interim-directeuren van Ogterop. „Maar het is al 50 jaar oud. Het is op.”

Kosten: 15 tot 20 miljoen euro

Renovatie is noodzakelijk. Sterker nog: Als de gemeente geen geld vrij speelt voor renovatie, betekent dit het einde van de schouwburg in Meppel. Dat scenario ziet het gemeentebestuur niet zitten. Dat wil zich ‘tot het uiterste’ inspannen om Ogterop voor Meppel te behouden. Maar er moet daarvoor vermoedelijk een flinke rekening betaald worden. Waarschijnlijk gaat het tussen de 15 en 20 miljoen euro kosten. Het gaat namelijk niet om zomaar een renovatie.

Er ligt een scenario klaar waarbij de volledige inrichting en het exterieur op de schop gaat. Zo’n beetje het enige wat blijft is de grote zaal, die door toch iedereen wel prachtig wordt genoemd. Voor de rest verschuift werkelijk waar alles. Zelfs de Engelenbak krijgt een nieuwe plaats.

Engelenbak

De Engelenbak wordt ook vergroot. Er komen meer stoelen in deze kleine zaal: 152. Momenteel heeft het er nog 120. Het toneel zelf wordt ook iets vergroot. Maar de verplaatsing heeft vooral een praktische reden. Het laden en lossen voor de Engelenbak wordt momenteel omschreven als een ‘levensgevaarlijke situatie’. Door de Engelenbak naar de kant van de Prinses Marijkestraat te verplaatsen kan het laden en lossen veilig gemaakt worden. Het zorgt er eveneens voor dat deze kleine zaal voorzien wordt van een backstagezone. Momenteel is er geen kleedkamer voor artiesten die optreden in de Engelenbak.

De verplaatsing van de Engelenbak, die volgens onderzoek ‘noodzakelijk’ is, zorgt er wel voor dat er een nieuwe gevel aan de zuidkant van het gebouw komt. In de zijgevel komen ramen, waardoor er zonlicht naar binnen kan komen. Daardoor is de zaal ook inzetbaar voor allerlei andere activiteiten en verhuringen.

Grote zaal is parel

Maar Ogterop draait vooral om de grote zaal. ‘De klassieke bonbonnièrezaal ligt als een parel in het hart van de schouwburg en staat bekend om zijn goede akoestiek en bijzondere sfeer’, zoals die zaal wordt beschreven in een onderzoek naar de renovatie van de schouwburg. ‘De grote zaal wordt wel een verborgen schat genoemd. En terecht’, concludeert het rapport. ‘De geheel eigen sfeer, de vorm, de afmetingen, kleuren, verlichting, de kroonluchter, maar vooral de voelbare historie maken de zaal tot een unieke zaal in Nederland.’

Maar het staat ook om iets anders bekend. ‘Helaas ook om beperkte zichtbaarheid op het toneel door de weinig oplopende zaalvloer en de beperkingen door het diepe, verafgelegen balkon.’

En daar gaat wat aan gedaan worden. De stoelen krijgen meer ruimte. Waar er nu 23 centimeter tussen rijen zit, moet dat naar minimaal 54 centimeter gaan - wat volgens de veiligheidseisen ook moet. Ook wordt er meer hoogteverschil gecreëerd tussen de eerste en de laatste rij - de zaal wordt steiler gemaakt.

loading

Het zorgt voor iets minder stoelen: 352, waar er nu 361 zitplaatsen zijn op de begane grond. Dat wordt echter gecompenseerd op het balkon. Daar komen er juist stoelen bij, ondanks dat de zijbalkons iets smaller worden. Deze ingreep zorgt er wel weer voor dat meer mensen een beter zicht hebben op het toneel. Het balkon zelf wordt iets naar voren gehaald, en de rijen worden steiler gemaakt. In totaal komen er 145 stoelen op het balkon. Dat zijn er momenteel 126. In totaal krijgt de grote zaal daarmee 497 stoelen, waar het nu over 487 beschikt.

Die stoelen zouden eventueel vervangen kunnen worden. Want die passen volgens het onderzoek niet bij de huidige sfeer van de schouwburg. ‘De huidige theaterstoelen sluiten niet aan bij dit karakter. De achterzijde van de rugleuning, de onderkant en de armleggers zijn van grijs kunststof. Nieuwe stoelen met een historisch karakter zouden deze Grande Dame niet misstaan.’

Renovatie is echter noodzakelijk om andere reden

De verbouwing van Ogterop is echter niet beperkt tot de twee zalen. De verbouwing is voornamelijk nodig om het gebouw weer veilig te maken en achterstallig onderhoud weg te werken.

De voornaamste punten zijn - afgezien van de zalen - het verschuiven van de foyer naar de voorgevel; het hele gebouw rolstoelvriendelijk maken; het pand duurzamer maken; nieuw sanitair; multifunctionele verhuurbare ruimten creëren; de problemen rondom het laden en lossen verhelpen en kantoorruimten maken die voldoen aan de Arbowet.

De Arbowet gaat onder meer over veiligheid, gezondheid en welzijn. Om aan deze wet te voldoen is onder andere daglicht nodig in een werkplek. En dat ontbreekt nu veelal. Door de kantoren en vergaderzalen aan de kant van de glazen voorgevel te plaatsen, wordt dat probleem verholpen.

Voor het isoleren van het pand is flink wat werk nodig. De gevels, die al zo staan sinds 1970, voldoen op geen enkele wijze aan de hedendaagse comfort- en klimaateisen. Daarnaast is er in het pand nog geen LED-verlichtling aanwezig. Het idee is om alle verlichting in de schouwburg van LED te gaan voorzien.

Voorwaarde

De renovatie is echter nog maar een schets. Het gemeentebestuur wil nu graag de mogelijkheden onderzoeken om de renovatie te financieren. Daarvoor heeft het wel toestemming nodig van de gemeenteraad. ‘De gemeente heeft geen rekening gehouden met investeringen in het gebouw’, aldus het gemeentebestuur. ‘Er zal onderzocht moeten worden wat de mogelijkheden zijn voor financiering, waarbij nadrukkelijk ook gezocht moet worden naar externe (mede)financiering’, licht het toe.

‘Als Meppel de schouwburgfunctie voor de toekomst wil behouden, moet worden ingegrepen in het gebouw’, schrijft het gemeentebestuur. Dat stelt dat de schouwburg een belangrijke vestigingsfactor voor Meppel is. ‘Het onderzoek moet opgevat worden als een mogelijke oplossing voor de geconstateerde knelpunten met een indicatie van de kosten. Met als kanttekening dat niets doen alleen een optie is als het gemeentebestuur overweegt de schouwburgfunctie in Meppel te beëindigen.’

menu