Voor de grote renovatie van schouwburg Ogterop in Meppel gaat de gemeente haar best doen om 5 miljoen van de geschatte 18 miljoen euro op te halen bij externen.

Xander Topma, fractievoorzitter van de SP, zette de gemeenteraad van Meppel voor een keuze: gaan we voor ambitie of gaan we voor voorzichtigheid. „We hebben lang getwijfeld, maar we kiezen voor ambitieus en groots”, reageert Anouk de Vlieg, fractievoorzitter van GroenLinks. Voor die optie kiezen ook Sterk Meppel, VVD en CDA, en dat is een meerderheid.

De schouwburg is toe aan een renovatie, het gebouw is op. De kosten voor de renovatie van Ogterop worden geschat op 18 miljoen euro. Daarvan komt 1,5 miljoen euro van het theater zelf en er wordt nu gemikt op 5 miljoen euro van externen, zoals de provincie. De rest, 11,5 miljoen euro, moet vanuit de gemeente zelf komen. Wethouder Henk ten Hulscher had liever gezien dat er wordt gemikt om 3,5 miljoen vanuit externen te halen. Dat is volgens hem realistischer.

Fondsenwerver

„Als je kijkt naar bijdragen die de provincie doet naar andere theaters, moeten we echt geen spectaculaire resultaten verwachten.” Maar een meerderheid van de gemeenteraad ziet er geen probleem in om de ambitie te verhogen. Om het geld daadwerkelijk binnen te halen, komt er een fondsenwerver. „Het nieuwe theater is ambitieus, waarom kiezen we dan voor de voorzichtigheid met fondsenwerving”, reageert Anouk de Vlieg.

„We streven naar een bepaald bedrag”, zegt Xander Topma. Mocht de fondsenwerver de 5 miljoen euro niet gaat halen, is er volgens hem geen probleem. „Dan zitten we op het niveau van de 3,5 miljoen euro.” Hij krijgt steun van Frank Perquin (VVD). Volgens hem kan de ambitie op papier naar 5 miljoen euro bij te stellen, de fondsenwerver juist extra helpen en stimuleren.

Realistischer

De PvdA ziet het anders. „Natuurlijk delen we de ambitie”, zegt fractievoorzitter Jolida Voetelink. „Aan de andere kant is realisme in deze tijd ook heel erg van belang.” In haar keuze om voor de voorzichtigheid te gaan, heeft de reactie van de wethouder ook meegespeeld. Henk ten Hulscher zegt dat hij de fondsenwerver maar al te graag wil meegeven om de raad te verrassen. Met andere woorden: de wethouder gaat voor 3,5 miljoen euro, maar wil maar al te graag die 5 miljoen euro halen.

„Extra ambitie is alleen maar een waardevolle plus”, concludeert Frank Perquin. „Mocht het tegenvallen, hebben we wat we oorspronkelijk wilden. Aangezien de renovatie om heel veel geld gaat, en de belangen hoog zijn, moet het de fondsenwerver lukken om bij andere partijen dit belang te laten zien en ze laten bijdragen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel