De auto is omstreeks 4.30 uur te water geraakt op het industrieterrein in Meppel.

Avondje rondhangen in Meppel eindigt met nat pak: 'Vriend heeft leven van mijn dochter gered'

De auto is omstreeks 4.30 uur te water geraakt op het industrieterrein in Meppel. Foto: Harm Meter

Het had zomaar verkeerd af kunnen lopen. Een avondje met vrienden eindigde met een nat pak voor een 16-jarige Meppelse en een vriend van haar. Ze belanden met hun auto over de kop in het water. ,,Ik was mijn dochter bijna kwijt geweest”, zegt Liantha Veenstra. Vlak voor het ongeluk stuurt ze haar 16-jarige dochter boos een berichtje.

,,Ze waren met een groepje jongeren aan het hangen op het terrein bij de Leen Bakker. Dat doen ze wel vaker”, begint Veenstra haar verhaal over wat er zaterdagnacht is gebeurd. Dat rondhangen hebben ze gedaan op voldoende afstand van elkaar, wil Veenstra benadrukken.

Haar dochter stapt iets na 4.00 uur in de auto bij een vriend die haar naar huis wil brengen in Meppel. Als ze nog maar kort in de auto zitten komen ze in het water terecht vlakbij de McDonald’s op industrieterrein Blankenstein. Volgens de bestuurder blokkeert het remsysteem.

 

,,De remmen en wielen blokkeerden volgens hem”, zegt Veenstra. ,,Hij denkt dat dit de oorzaak is geweest van het ongeluk, maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet. Het was wat glad op de weg. Er kan een steentje tussen de remmen zijn gekomen. Hij heeft geen druppel gedronken of iets gebruikt. Er is niet te hard gereden. Een ooggetuige heeft dat bevestigd.” De politie heeft nog niet gereageerd op vragen over de afhandeling van het incident.

De bestuurder probeert nadat volgens hem de remmen blokkeren tevergeefs om niet in het water te raken door een andere kant op te sturen en de auto in zijn achteruit te zitten. ,,Mijn dochter zat er naast”, zegt Veenstra. ,,Zij had een gevoel dat er wat ging gebeuren en had gelukkig al haar gordel los gemaakt. De vriend kan eruit komen, maar raakt in een beginstadium van een paniekaanval.”

'Het had niet langer moeten duren'

Volgens Veenstra komt hij er op tijd achter dat hij haar dochter mist. ,,Hij trekt nadat ze in het water zijn gekomen de deur met geweld open en heeft mijn dochter er uit getrokken. Hij heeft mijn dochter gered. Het had niet langer moeten duren of ik had mijn dochter weg kunnen brengen. Als mijn dochter niet het besef had gehad om haar gordel op tijd af te doen, had ik haar nu niet meer gehad. Ik ben zo blij dat mijn dochter en de bestuurder met de schrik zijn vrij gekomen.”

De gealarmeerde hulpdiensten hoeven niet in actie te komen om de twee inzittenden uit het voertuig te halen. Als de hulpdiensten arriveren hebben ze het voertuig al verlaten zonder ernstige verwondingen. ,,Ze zijn allebei door de ambulance nagekeken en hebben daarna bij een kennis gedoucht. Ze liggen nu lekker op bed”, zegt Veenstra zaterdagochtend. ,,De klap moet nog komen. Ze was na het ongeluk erg laconiek. Het besef dat ze veel geluk heeft gehad, komt nog wel.”

Boos Whatsappbericht

Vlak voor het ongeluk had Veenstra haar dochter boos een bericht op Whatsapp gestuurd. ,,Ze is nog maar 16. Ik had haar geappt dat ik boos was dat ze zo laat nog niet thuis was. Ik heb daarna mijn telefoon op stil gezet en was niet meer te bereiken. Mijn schoonzoon klopte op mijn raam en vertelde dat er een ongeluk was gebeurd. Ik schrok mij natuurlijk rot.”

menu