Bedrijf uit Wapserveen in finale Innovatie Top 100

Erik Lokkers, Hauke Lokkers, Gentia Lokkers en Luc van Lubek van ATB Nederland. Foto: ATB Nederland

ATB Nederland uit Wapserveen staat in de top 100 van meest innovatieve bedrijven van Nederland. De leverancier van onder andere pompen en filters voor waterzuivering is daarmee deelnemer aan de verkiezing van het meest innovatieve bedrijf van Nederland. Deze wedstrijd is een initiatief van de Kamer van Koophandel (KvK).

De verkiezing wordt dit jaar voor de 15de keer gehouden. Er zijn er twee prijzen te verdienen: een juryprijs en een publieksprijs. Op 21 januari maakt de jury de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend.

ATB Nederland is verkozen vanwege twee innovaties die samen milieuwinst uit slib kunnen halen. Beide innovaties maken het mogelijk om het slib milieuvriendelijker te ontwateren. Daardoor blijft er droger slib over en dat leidt tot lagere transportkosten. Immers, hoe droger het slib kan worden afgevoerd, hoe minder ruimte het vergt. Dat leidt direct tot minder transportbewegingen en dus ook tot een afname van de CO2-uitstoot. Ook het verbranden van het slib kost minder energie.

Ook leidt de innovatie ertoe dat er minder chemische middelen worden gebruikt. Dat is naast milieuwinst ook een besparing op de kosten.

In de Innovatie Top 100 is nog een ander Drents bedrijf opgenomen: Wadudu Insecten Centrum uit Beilen. Aan de verkiezing doen verder vijf Friese - en zes Overijsselse bedrijven mee. Dit jaar zijn er geen bedrijven uit Groningen en Flevoland geselecteerd.

Tot met 15 januari kan het publiek stemmen via www.stemvoorinnovatie.nl . Op 21 januari wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de Publieksprijs. Ook wordt dan bekend wie de vakjuryprijs heeft gewonnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel