Wethouder Jaap van der Haar vindt de bezuiniging op het schoolzwemmen niet leuk, maar wel noodzakelijk. Dat zegt hij tijdens de gemeenteraad vrijdagochtend.

De gemeente Meppel wil de bijdrage op het schoolzwemmen halveren. Dat levert een bezuiniging van 32.000 euro op. Meerdere partijen zijn daar kritisch op. „Deze bezuiniging heeft grote gevolgen voor kwetsbare leerlingen”, aldus Ina Booij, fractievoorzitter ChristenUnie. Jaap van der Haar zegt dat schoolzwemmen geen wettelijke verplichting is voor de gemeente. „In de meeste gemeente is het al opgeheven. Het blijft verantwoording van ouders”, reageert hij. „Dit betreft niet alleen het speciaal onderwijs.”

Dat vindt Elisabeth Bakkenes, fractievoorzitter van Sterk Meppel, iets te gemakkelijk van de wethouder, toevallig ook van Sterk Meppel. Ze zegt dat schoolzwemmen vooral belangrijk is voor kinderen in het speciaal onderwijs. „Het gaat om een extra bijdrage van 10 euro per kind per les. Dat is voor veel gezinnen niet te dragen”, meent Bakkenes. „Ze doen er vaak 2 à 3 jaar over om tot een diploma te komen.”

Volgens Anouk de Vlieg (GroenLinks) gaat het ook niet om een diploma. „Het is een landelijke trend dat we met zijn allen minder goed kunnen zwemmen. Dat geldt zeker voor deze kinderen. Zit hem dus niet zo zeer in het wel of niet halen diploma’s. Het zit hem in het onderhoud ervan.”

Fondsen

Wederom wijst de wethouder op de eigen verantwoordelijkheid van de ouders. Maar mocht het financieel niet haalbaar zijn voor de ouders, dan zijn er wel hulpmiddelen voor ze. „Dan kunnen ze beroep doen op verschillende fondsen”, vertelt Van der Haar. „Het zal voor een aantal kinderen betekenen dat ouders grotere verantwoordelijkheid moeten gaan nemen”, zegt hij over de gevolgen.

De wethouder blijft erbij dat de bezuiniging noodzakelijk is. „We moeten niet alle verantwoording in eerste instantie bij de gemeente neerleggen. We moeten ingrepen doen. Dat doen we niet omdat we het fijn vinden. In het sociaal domein maken we al een tijd overschrijdingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel