Schouwburg Ogterop.

Brandwacht is ‘lange tijd’ aanwezig geweest tijdens voorstellingen in Ogterop

Schouwburg Ogterop. Foto: Daan Prest

In schouwburg Ogterop heeft geruime tijd brandwacht gezeten tijdens voorstellingen. Dit had alles te maken met de veiligheidsaspecten die recentelijk naar voren zijn gekomen na onderzoek van de interim-directie.

Uit dat onderzoek is onder andere gebleken dat er een vluchtroute eindigt op het dak. In de grote zaal staan de stoelen te dicht op elkaar, die moeten minimaal 45 centimeter zijn, zodat bij een evacuatie iedereen tijdig de zaal uit kan. Nu staan de stoelen 23 centimeter van elkaar vandaan - niet gewenst voor een evacuatie. Ook is er tredeverlichting nodig in de grote zaal om aan de veiligheidseisen te voldoen.

Deze problemen zijn aangekaart in het onderzoek, maar waren al wel langer bekend, blijkt nu. Want er was voorheen bij iedere voorstelling in Ogterop brandwacht aanwezig. Een brandwacht is iemand die weet hoe die een gebouw moet ontruimen, maar kan onder andere ook EHBO toepassen, een beginnende brand blussen en zorgt voor het naleven van veiligheidseisen.

Het is onbekend welke jaren de brandwacht aanwezig was. De directie van Ogterop spreekt van een „lange tijd”, maar zegt ook dat het niet na te gaan is hoe lang dat is geweest.

Kortsluiting laat brandalarm afgaan

Tegenwoordig is er geen brandwacht meer aanwezig, maar zijn er publieksbegeleiders en er wordt gebruik gemaakt van een brandmeldinstallatie. Die laatste is recentelijk nog afgegaan, op 16 mei. „De brandweer en ons hoofd techniek waren binnen no time ter plekke”, kijkt de directie van de schouwburg terug op het voorval. „Ze hadden zeer snel de oorzaak van de melding in beeld.”

Er bleek kortsluiting te zijn ontstaan in een ventilator boven een koelcel, waardoor er lichte rookontwikkeling ontstond. „Door het snelle optreden van de brandweer en het hoofd techniek was er geen schade. Er is ook geen sprake geweest van een onveilige situatie”, aldus de directie. Het haalt wel een les uit deze hele situatie. „Voor Ogterop een bevestiging dat er weliswaar een verhoogd risico is door het verouderde pand, maar dat melding en opvolging goed werken.”

‘Geaccepteerd als tijdelijke oplossing’

Als er een brandwacht aanwezig is, gelden er minder strenge veiligheidsvoorschriften. Alleen is in de loop der jaren steeds minder vaak een brandwacht aanwezig geweest en de laatste tijd helemaal niet meer. Terwijl de veiligheidseisen nog wel hetzelfde zijn.

„Die situatie is niet zoals we zouden willen, maar geaccepteerd als tijdelijke oplossing”, omschrijft het college het. „Er hebben zich geen onveilige situaties voorgedaan”, verklaart wethouder Henk ten Hulscher.

In gesprek

De gemeente is in gesprek met de brandweer over de hele situatie. De brandweer is al op de hoogte van de nooduitgang die op het dak eindigt. Mocht er brand uitbreken, dan neemt het korps meteen de juiste spullen mee om mensen van het dak te halen.

menu