Rabotheater De Meenthe wil graag samen met twee partners op 15 juni op een bijzondere locatie een openluchttheater openen. Hierbij is het oog gevallen op Zwembad ‘t Tolhekke in Basse.

Voorwaarde is goedkeuring van de veiligheidsregio. Voor het initiatief is een vergunningsaanvraag gedaan.

Het is de bedoeling om in het nieuwe theater vijftien tot twintig gevarieerde voorstellingen te houden. Deze vinden, zodra dit weer mogelijk is, plaats naast de programma’s in De Meenthe met een beperkt aantal bezoekers. Verder houdt het Steenwijker theater zich bezig met het streamen van evenementen en met een festival als Live in het Park in Rams Woerthe.

Han Evers, komende maand mei 21 jaar theaterdirecteur van De Meethe, neemt het initiatief voor een openluchttheater samen met onder anderen directeur Gino Spijkerman van Interstage in Meppel. Han Evers borduurt met de voorstellingen buiten Rabotheater De Meenthe voort op een aantal eerdere regionale producties, zoals Storm over de Beulaeke in Giethoorn en Razzia vorig jaar in een tijdelijk openluchttheater in Vollenhove. Beide voorstellingen waren in mum van tijd uitverkocht.

Binding

Han Evers is van mening dat een theater buiten de gebaande wegen het contact met het publiek moet zoeken. Openluchtproducties en nu ook een eigen openluchttheater versterken de binding met de bevolking. „Te veel wordt het theateraanbod gedicteerd vanuit de Randstad. We moeten daar een eigen draai aangeven. Mensen vinden dat er over hen wordt beslist zonder hen daarin te betrekken.”

loading

Hij noemt als voorbeelden op andere maatschappelijke terreinen de gasvoorziening, Haags sociaal beleid en de beperkingen in de coronacrisis. „Mensen hier hebben het gevoel dat ze hun eigen identiteit aan het verliezen zijn. Wij spelen daar op in door eigentijdse producties te maken die een sterke binding hebben met de lokale en regionale geschiedenis. De bezoekers herkennen zich daarin. Met een eigen openluchttheater bevorderen we deze binding ook.’”

Het plan is om het openluchttheater te openen vanaf 15 juni tot en met 15 juli. Dit initiatief kan uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement, belooft Evers.

Songfestival

Interstage, een van de samenwerkingspartners, bouwt onder meer de podia voor het Eurovisie Songfestival in Ahoy in Rotterdam en is medeproducent van Concert at Sea in Zeeland. Net als Han Evers beschikt directeur Gino Spijkerman over vele contacten in de muziek- en theaterwereld. Voor het openluchttheater wordt gedacht aan voorstellingen op het gebied van muziek, cabaret, kleinkunst, klassiek en dans. Een aantal voorstellingen maakt deel uit van een landelijke tournee van landelijke gezelschappen en groepen.

De gemeente Steenwijkerland heeft volgens Han Evers enthousiast gereageerd op het initiatief. Ook een aantal financiële fondsen is positief gestemd. Met het openluchttheater loopt Han Evers vooruit op een aantal bijzondere voorstellingen in De Meenthe wegens het 50-jarig bestaan op 11 september. Na de officiële viering programmeert De Meenthe tot en met december een aantal bijzondere jubileumavonden. Eén ervan is een lokale cabaretvoorstelling De Maten van Aart rondom tekst- en liedjesschrijver Aart Keizer.

Streamen

Evers verwacht van een versoepeling van de coronamaatregelen voor de theaters de komende maanden geen wonderen. Bezoekersaantallen van maximaal dertig of maximaal honderd personen zetten volgens hem geen zoden aan de dijk. „We programmeren zodra het kan wel een aantal avonden, maar dit is geen verdienmodel voor de theaterwereld. We hadden geen zin om met de armen over elkaar te wachten tot er weer wat mag. Daarom wilden we iets nieuws beginnen. Wat we konden en mochten doen, hebben we tot nu toe gedaan.” Hij noemt het streamen van voorstellingen in samenwerking met het Steenwijker bedrijf Bas Media. Ook met het sportgala wordt op deze manier iets ondernomen.

loading

Onder het motto ‘van binnen naar buiten’ zet De Meenthe het succesvolle Live in het Park in Rams Woerthe deze zomer voort. Verder wordt er een ‘Open Podium’ georganiseerd. Op een laagdrempelige manier kunnen lokale en regionale hun talenten vertonen. Klapstuk is de opening van het openluchttheater met eerst een maximale capaciteit van 500 bezoekers, later uitgebreid naar 800 personen. Op voorwaarde uiteraard dat het coronabeleid dit toestaat. Het podium wordt overkapt, de bezoekers zitten in de open lucht en krijgen bij regenachtig weer een poncho gratis aangeboden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel