Dit jaar al fors meer natuurbranden in Steenwijkerland dan vorig jaar

De brandweer van Giethoorn rukt met een bootje uit om een natuurbrand te bestrijden. Archief NDC mediagroep

In Steenwijkerland werden in de eerste negen maanden van dit jaar twaalf natuurbranden gemeld. In heel 2019 waren dat er acht.

Tussen 2017 en eind september 2020 werden 22 branden gemeld vanaf een adres in de gemeente Steenwijkerland. Daarbij verbrandde minimaal 11,22 hectare aan natuurgebied.

Dit jaar woekerden al veel meer natuurbranden in Nederland dan in 2019. Tot nog toe ging het om zeker 643 natuurbranden, bijna honderd meer dan in heel 2019. Dat meldt LocalFocus na een analyse van een database met alle natuurbranden. Voor zover bekend ging er dit jaar bijna duizend hectare aan natuurgebied in vlammen op.

LocalFocus onderzocht een database die wordt bijgehouden door Brandweer Nederland, het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) en de Wageningen Universiteit (WUR).

De aantallen zullen uiteindelijk nog een stuk hoger liggen, ook omdat branden op militaire oefenterreinen nog niet zijn meegeteld. Daar woekeren regelmatig brandjes vanwege schietoefeningen, die vrijwel altijd door Defensie zelf worden geblust.

Regio

In de gemeente De Wolden blijft het aantal brandmeldingen stabiel. Zowel dit jaar als in 2019 en 2018 gaat het om twee meldingen. Tussen 2017 en eind september 2020 werden in totaal zeven branden gemeld. Daarbij verbrandde minimaal 5,91 hectare aan natuurgebied.

Westerveld had in 2018 te maken met een piek in het aantal brandmeldingen. Tussen 2017 en eind september 2020 werden zes branden gemeld, waarvan vijf in 2018. De branden legden minimaal 35,03 hectare aan natuurgebied in de as.

Ook in de gemeente Dalfsen was 2018 een piekjaar. Alle zes de branden van de afgelopen jaren vonden toen plaats. De vuren waren goed voor minimaal 3,35 hectare verbrand terrein.

In Meppel werd de afgelopen jaren slechts een natuurbrandje gemeld. In Zwartewaterland twee en in Staphorst vier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel