Reinier van Bergen is na een kort verblijf in verpleeghuis Reggersoord op 2 januari op 82-jarige leeftijd overleden. Hij verbleef daar in afwachting van een vaatchirurgische behandeling aan een van zijn voeten.

De gastvrije en kleurrijke vinoloog was ruim dertig jaar geleden de bedenker van de wervende slogan Bruisend Meppel. Deze wijn wordt nog steeds geschonken. Met het stoppen van Wijnhandel De Moor in 2016 zou ook Bruisend Meppel verdwijnen. Reinier van Bergen vond in Restaurant Sukade aan de Stoombootkade een waardig opvolger voor het uitdragen van zijn gedachtegoed.

Tijdens de opening van Restaurant Sukade werd Bruisend Meppel gepresenteerd. Reinier van Bergen benaderde eerder Jan Hogenkamp en Bianca Henken-Meppelink om de bijzondere wijn die Meppel zoveel kleur had gegeven in hun wijnassortiment op te nemen. Bruisend Meppel is sindsdien in verschillende formaten te bestellen via de gelijknamige website.

Bij iedere tot de verbeelding sprekende plaatselijke activiteit kon plotseling Reinier van Bergen opduiken om flessen Bruisend Meppel cadeau te doen. Daarmee voorzag hij feestelijke gebeurtenissen van extra cachet. Een voorbeeld was de vaartocht van het laatste binnenschip door de grachten in Meppel op 19 maart 1988. Wachtend voor Tipbrug kreeg de schipper Bruisend Meppel aangeboden.

Vele onderscheidingen

Op deze historische momenten droeg Reinier één van zijn vele onderscheidingen. Door de jaren heen hebben wijnhuizen van enige importantie hem een onderscheiding uitgereikt. Een eerbetoon vanwege zijn vakkennis als vinoloog, maar ook voor het ambassadeurschap van het universele wijngilde en voor zijn grenzeloze gastvrijheid. Hoeveel klanten hebben in de bijna vijftig jaar van het bestaan van Wijnhandel De Moor niet het glas geheven onder de druivenranken in de tuin achter het winkelpand aan het Oosteinde.

Al die tijd hebben Reinier en Anneke van Bergen ingestaan voor kwaliteit en uitgedragen hoe belangrijk het is om te genieten. De gezondheid is immers broos, een wetenschap waarvan zij door gebeurtenissen in het gezin (zoon en twee dochters) sterk bewust waren.

Brabant

Hij verhuisde vanuit het Brabantse land in 1967 naar Meppel waar hij en zijn vrouw Anneke een jaar later aan het Oosteinde een wijnhandel openden. Begin jaren zeventig begonnen zij een filiaal in winkelcentrum Koedijkslanden. Zij hadden voor deze regio de primeur van tapwijnen die de klanten uit eikenhouten fusten in flessen lieten lopen.

Toen het filiaal werd afgestoten, concentreerden Reinier en Anneke zich volledig op de wijnhandel in het karakteristieke pand aan het Oosteinde. Daar werden de activiteiten uitgebreid met Party De Moor, een catering- en partyservice in samenwerking met andere ondernemers.

Kromme Elleboog

Het overlijden van zijn geliefde Anneke in 2018 kwam niet onverwacht, maar deed veel pijn. Hij vond een nieuw dagelijks ritme in een appartement in de Koedijkslanden waarheen zij begin 2017 waren verhuisd. Tot voor kort maakte hij iedere dag een rondje achter zijn rollator en nam kleine veranderingen in het stadsbeeld waar. Soms meldde hij zich telefonisch, zeker als Bruisend Meppel in verband werd gebracht met een positieve ontwikkeling in de stad. Dan werd de Meppeler ambassadeur weer in hem wakker. De gesprekken gingen altijd gepaard met zijn filosofieën over genieten, familieverbanden en van betekenis zijn voor de gemeenschap.

Met het overlijden van Reinier van Bergen is een markante en onvervalst Brabantse Meppeler heengegaan. De uitvaartplechtigheid vindt vanwege de beperkingen door corona vrijdag in beslotenheid plaats.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel