Isala kan beginnen met vaccineren

Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer heeft de veelbesproken vaccins in handen. Foto: Hester Snaak

Een vrachtwagen vol vaccins is vanochtend aangekomen bij Isala in Zwolle. Het gaat om circa 2100 vaccins van het BioNtech/Pfizer-vaccin, die worden verspreid onder de ziekenhuizen in de regio. In de middag worden de eerste zorgmedewerkers gevaccineerd.

De vaccins zijn gekoeld bij Isala geleverd en direct verder verspreid onder de ziekenhuizen in de regio: Gelre ziekenhuizen, Deventer ziekenhuis, Isala, Ziekenhuis St Jansdal en Saxenburgh Medisch Centrum. De verdeling over deze ziekenhuizen gaat via een landelijk afgesproken verdeelsleutel, op basis van het aantal IC bedden en het aantal Covid-verpleegbedden. De vaccins zijn gekoeld 5 dagen houdbaar.

Als eerste worden zorgmedewerkers gevaccineerd die directe patiëntenzorg verlenen op de IC, de SEH, de Covid-afdeling, de ambulance en de Covid-helikopter. De specifieke functies hiervoor zijn landelijk bepaald en zijn functies die essentieel zijn voor de zorgcontinuïteit.

Prikken

Woensdagmiddag vinden voor Isala Zwolle de eerste vaccinaties plaats, door eigen zorgpersoneel dat bevoegd is om te prikken. De vaccins worden verdeeld in kant-en-klare spuiten met de juiste hoeveelheden. Bij het vaccineren is een arts aanwezig; ook dit is landelijk zo voorgeschreven. Er gaan geen vaccins naar Meppel, en wel naar Zwolle, omdat de Covid-zorg gecentraliseerd is in Zwolle.

De komende dagen wordt de rest van de eerste vaccinatiegroep gevaccineerd. Voor de vervroegd ingeënte medewerkers komt ook de tweede inenting over drie weken beschikbaar. Uiteindelijk zullen alle medewerkers van Isala gevaccineerd worden. De termijn waarop dit gebeurt is nog niet bekend.

Druk is hoog

Isala bestuurder Ina Kuper: „Als ziekenhuis zijn we heel blij met het besluit om ook het zorgpersoneel voor acute zorg, op de SEH, Covid afdelingen, IC en ambulancepersoneel, vervroegd te vaccineren tegen Covid-19. De druk op onze zorg en het personeel is hoog. Het beschikbaar krijgen en op de been houden van voldoende medewerkers is onze grootste uitdaging, om al onze patiënten de juiste zorg te kunnen blijven geven.” Kuper vindt de vaccinatie een belangrijke stap. „De vaccinaties tegen Covid zijn enorm effectief en nodig om uit deze crisis te komen. Met nu vervroegd vaccineren verwachten we dat er minder personeel uitvalt vanwege besmettingen. Wat dat betreft kunnen we er niet vroeg genoeg mee beginnen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel