Isala ziekenhuizen in Meppel en Zwolle lopen 60 miljoen euro mis vanwege coronacrisis

Het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Foto: Daan Prest

„Als er niks gebeurt, lopen we 60 miljoen euro aan inkomsten mis door de coronacrisis. Dat kunnen we niet hebben”, zegt Rob Dillmann, bestuursvoorzitter van regioziekenhuizen van Isala in Meppel en Zwolle.
Lees meer over
Meppel

Er is ontzettend veel lof voor de ziekenhuizen en het ziekenhuispersoneel de laatste tijd. In Meppel en Zwolle kregen ze de afgelopen weken ontelbare steunbetuigingen binnen.

In allerlei vormen. „Fruit, appels, chocolade, paaseieren, pizza’s en noem maar op’’ , zegt Dillmann. Bedrijven uit de regio, Auping, Demcom en Ten Cate, begonnen met de productie van mondkapjes voor de zorg. De koning bracht zelfs nog een bezoek . „En al die spandoeken met mooie boodschappen. Het is allemaal hartverwarmend”, zegt Dillmann.

Operaties uitgesteld

Maar vanwege de extra capaciteit die Isala nodig had op de intensive care en de zorg voor coronapatiënten, werden operaties uitgesteld. Daardoor loopt Isala 60 miljoen euro mis en dat is buitengewoon zorgwekkend, zegt de bestuursvoorzitter.

Dillmann zegt nog wel vertrouwen te hebben dat het bedrag dat het ziekenhuis nu misloopt gecompenseerd wordt. Achter de schermen wordt druk overlegd. Met andere ziekenhuizen, met zorgverzekeraars, met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en met de overheid.

Miljardensteun voor de KLM

Dillmann: „Met de 23 ziekenhuizen totaal van Isala komen we tot nog toe op een totaalbedrag van ongeveer een miljard euro dat we mislopen. Als we het over de hele sector in Nederland hebben, gaat het denk ik om zo’n 3 miljard euro. Over het hele jaar zal dit een veelvoud hiervan zijn. Het is prima dat het kabinet de blauwe trots wil steunen”, doelt hij op de miljardensteun voor de KLM. ,Maar de witte trots moeten ze ook steunen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu