Onder een lekker Spaans zonnetje motoren testen. Voor de 19-jarige Jeffrey Buis is dit avontuur een soort van ritueel geworden tijdens de eerste maanden in een nieuw kalenderjaar. Daarbij zit in het achterhoofd dat de jonge coureur in 2022 graag de overstap wil maken naar de World Supersport 600 klasse.

Vorig seizoen werd de man uit Steenwijkerwold wereldkampioen in de Supersport 300 klasse, een titel die hij vanaf het voorjaar met verve hoopt te verdedigen.

„Komend seizoen is het naast het verdedigen van de titel al de bedoeling om ervaring op te doen met een Supersport 600 motor, oftewel een Kawasaki ZX-6R. En om die reden heeft Jeffrey deze machine al op volle toeren laten draaien op de circuits van Jerez en Valencia. De vuurdoop op de nieuwe motorfiets was op Jerez. „Best even wennen, ook omdat ik al een tijdje niet meer op de motor had gezeten”, aldus de jonge Buis. En op zo’n nieuwe motor leer je elke ronde. „Ook voor het team is het nieuw, daarbij is het zoeken naar de juiste afstelling van de motor.” En het geheim van de nieuwe machine? „Ik ben de 300 gewend. Op die motor is het belangrijk om een hoge bochtensnelheid aan te houden. Bij deze 600 moet je steviger remmen. Meer hoeken, en eerder rechtop zetten als je de bocht uitkomt.’” Kortom? „Het was een hele leuke leerzame eerste test.’

Op naar Valencia

Na Jerez was het een paar weken later op naar Valencia. Om precies te zijn het circuit van Ricardo Tormo, vernoemd naar de overleden gelijknamige Spaanse motorcoureur. „Daar waren mijn MTM Kawasaki teamgenoten Koen Meuffels en Adrián Huertas ook aan het trainen op hun Supersport 300 motoren.’” Jeffrey trainde andermaal drie dagen op zijn Kawasaki ZX-6R. „Ook deze keer ging het er om het juiste gevoel op de motor te krijgen, en in samenwerking met het team te zoeken naar de perfecte afstelling van de machine.” Naarmate dat beter ging, werden de bereikte snelheden ook steeds hoger. „De snelste tijd klokte ik op de tweede dag.”

De laatste dag viel in het water. „De baan was half nat, dus hebben we de testen voor die dag maar laten lopen.” Hoe dan ook, alles bij elkaar was er toch sprake van ruim honderd rondjes extra ervaring op de nieuwe motorfiets. „En zo leer ik ook deze motor steeds beter kennen. Op de tweede dag wist ik ook snelle rondetijden op de klokken te brengen.” Vanaf nu gaat de knop weer om, en gaat Jeffrey zich focussen op de voorbereidingen op het naderende World Supersport 300 seizoen. En dat betekent diverse trainingen met het van origine Belgische team. Dat als aanloop naar de races die komen gaan. „En ergens eind maart is de officiële World SSP 300 test in Barcelona.”

Update World SBK kalender

Dorna, organisator van het World SBK kampioenschap, heeft recent een kalender update naar buiten gebracht. De eerste wedstrijd stond eind april op het TT circuit van Assen gepland. Dit evenement is verplaatst naar 23 tot en met 25 juli. Mogelijk kan Jeffrey dan weer zijn races rijden in het bijzijn van sponsoren en fans. Dat was in het afgelopen seizoen vanwege corona nauwelijks mogelijk. De opening van het seizoen 2021-2022 is nu op het circuit van het Portugese Estoril, van 7 tot en met 9 mei. De locatie waar hij in oktober vorig jaar de wereldtitel greep.

De World Supersport 300 klasse rijdt alleen wedstrijden op Europese bodem, maar niet op het Engelse Donington Park, daar waar Jeffrey in het verleden ook wel heeft gereden. Elk raceweekend is er zowel op zaterdag als zondag een wedstrijd. De JB6 Jeffrey Buis Fanclub heeft in de afgelopen maanden een mooie start doorgemaakt. Een behoorlijk aantal aanmeldingen. Er zijn drie opties: Supporter (20 euro), Fan (60 euro), en Topfan (200 euro). Bij aanmelding als Fan of Topfan krijg je het JB6 fan-pakket door sponsor Night Star Express thuisgestuurd. Meer informatie over de sponsoring is te vinden op de website van de coureur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel