Krea Hobby in Meppel was de grote droom van Cobi Klomp: ‘Maar nu ga ik genieten van mijn vrije tijd’

Cobi Klomp gaat met pensioen. Foto: Daan Prest

Het is mooi geweest. Cobi Klomp sluit per 1 januari definitief de deuren van haar Krea Hobby in de Woldstraat. Het was een droom die in 2008 in vervulling ging voor de creatieve Cobi uit Meppel. Nu komt de winkelruimte te huur en gaat de onderneemster van haar pensioen genieten.

Jarenlang is het haar wens om een eigen winkeltje te openen. En dan het liefst dat éne leuke winkeltje in de Woldstraat. „Daar haalde ik vaker mijn garen of wol, omdat ik zelf ook altijd graag mag haken of breien.”

Steeds vaker komt het idee om een crea-winkel te beginnen ter sprake, maar concrete plannen zijn er nog niet. Totdat Cobi van de verkoopster van Krea Hobby hoort dat de winkel gaat sluiten. „Dit was mijn kans. Mijn man zei ook: als je het nu niet probeert, ga je er spijt van krijgen. En dus zijn we met de vorige eigenaar om tafel gaan zitten en hebben we getekend.”

Transformatie

Hoewel het concept van de winkel hetzelfde blijft, krijgt Krea Hobby toch een flinke transformatie. De indeling wordt veranderd en het assortiment uitgebreid. „Breien en haken blijft altijd populair, dus die materialen werden aangevuld. In die tijd maakten veel mensen zelf kaartjes. Nu zijn het de kralen voor armbanden en andere sieraden die veel worden verkocht. Je moet wat dat betreft met de tijd meegaan en inspelen op wat de mensen willen.”

Toen Cobi haar baan bij Babyshop Jeanet (nu Babyplanet, red.) opzegde om haar droom na te jagen, nam ze daarmee ook afscheid van het werken met collega’s. „Dat was wel wennen hoor. Ineens sta je alleen in de winkel. Gelukkig werd het steeds drukker, komt er op de woensdagochtend een groep van 10 vrouwen hier om gezellig samen te haken, breien of knutselen en op zaterdagochtend geef ik les. En als het dan druk is in de winkel, dan helpt mijn zus. Achter de schermen helpen mijn zoon en dochter trouwens ook mee.”

Afscheid

Nog altijd vertelt de onderneemster vol passie over haar Krea Hobby. „Ik heb het ook altijd leuk gevonden. Maar nu is het mooi geweest. Ik ben net 65 geworden en heb wel zin om te genieten van mijn vrije tijd. Mijn man, die mij altijd heeft geholpen en gesteund, is 2 jaar geleden op 66-jarige leeftijd overleden. Hij heeft dus helemaal niet lang van zijn pensioen kunnen genieten. Daar sta je dan wel bij stil. Ik ben bijvoorbeeld ook ’s avonds of in het weekend aan het werk, juist wanneer er – normaal gesproken – zoveel te doen is. Ik wil dat ook wel eens meemaken”, lacht ze.

Het is de bedoeling dat Krea Hobby op 31 december de deuren sluit, maar in de maanden daarvoor zal Cobi langzaam maar zeker beginnen met de leegverkoop en het opruimen. Of ze ook echt afscheid gaat nemen? „Nou, daar heb ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. Ik wilde eigenlijk gewoon de deur achter me dichttrekken, maar misschien is een afscheid toch wel mooi he?” besluit ze bescheiden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel