Niet zo lang geleden noemde Johan Derksen hem na een optreden in Veronica Inside de beste blueszanger die er in Nederland rondloopt. Zanger en gitarist Sean Webster (44) woont alweer bijna tien jaar in Giethoorn, maar wat heeft een gelouterde muzikant uit Sheffield daar te zoeken? Het antwoord is simpel: de liefde.

Uniek, rauw en karakteristiek. Je zou zelfs het woord doorrookt kunnen gebruiken om zijn stem te omschrijven. Maar roken doet Webster niet. „Ik klonk al zo toen ik als kind begon met zingen.” Als zijn vrouw Kim (37) haar vraagtekens zet bij die opmerking, past hij die uitspraak toch iets aan. „Nouja, het heeft meer vorm gekregen met de jaren. Maar toen ik als veertienjarige op het podium stond, vroegen de mensen zich naderhand af waar die sigaar rokende en whisky drinkende zanger was”, lacht hij. „Sinds de pubertijd was het donkere, rafelige randje er altijd al.”

Webster woont samen met zijn vrouw, zoon Nathan (8) en dochter Mia (5) in Giethoorn. Een huis tussen zijn schoonouders en zwager in. Afgezien van een uitstapje naar Australië van een jaar is Nederland alweer tien jaar zijn thuis. „Nederland voelt meer ‘like home ’ dan Engeland. Maar eigenlijk willen we weer naar Australië. Mocht die kans zich ooit voordoen.”

Boomchirurg en Lady in Red

De stem van Webster werd per toeval ontdekt door een klasgenootje toen hij een liedje zong in het klaslokaal. „Ze vond dat ik goed klonk, daar moest ik maar eens wat mee gaan doen.” Van huis uit kreeg de jonge Webster die aanmoediging niet. „Mijn vader zei altijd: ‘ You couldn’t carry a tune in a bucket’ .” Vrij vertaald: je kunt nog geen muzieknoot dragen in een emmer. Toch weerhield de kritiek van zijn vader hem er niet van om het advies van zijn klasgenootje ter harte te nemen. „Aangespoord door haar ben ik met de muziekdocent op school gaan praten. We hadden een flinke studio daar, vrij bijzonder in die tijd. Ook was er een speciaal muziekprogramma met een schoolband.” Die docent had snel door dat Webster een bijzondere stem had. „Ik zong mijn liedje en toen ik klaar was vroeg hij direct of ik wat te doen had die zaterdag.”

Voor hij het wist stond Webster als dertienjarige wekelijks op het podium. „Het begon allemaal met ‘Lady in Red ’ van Chris De Burgh. Daar kreeg ik veel aandacht door. Die heb ik voor mijn gevoel wel duizend keer gedaan. Zo heb ik al vroeg in mijn leven aan mijn podiumervaring kunnen werken. In het begin stond ik misselijk naast het podium als ik op moest. Niet veel later pakte ik ook het gitaarspelen op en kon ik niet meer zonder de muziek. Eigenlijk draaide het daar in mijn jeugd alleen nog maar om. Als zestienjarige jongen speelde ik ieder weekend in een andere kroeg, tot in de late uurtjes. School was vanaf dat moment bijzaak.”

loading

Webster groeide op in een buitenwijk in Sheffield, Engeland en woonde jarenlang in Nottingham. Hier had hij een goedlopend bedrijf als boomchirurg. Als zanger en gitarist heeft hij door de jaren heen behoorlijk naam gemaakt op het continent. Zo tourde hij met zijn band door 35 verschillende landen, werd hij uitgenodigd door de BBC en speelde hij in een televisieprogramma in Texas. „We hadden geen rekening gehouden met het tijdstip van die show, een ochtendprogramma. De avond ervoor hadden we, laten we zeggen, redelijk doorgehaald. Aan het einde van de soundcheck haalde ik per ongeluk de kabel uit de gitaar, daar kwam ik veel te laat achter”, lacht Webster. „Naderhand vroeg ik hoeveel mensen er eigenlijk naar het programma keken. ‘Tien’, zei mijn manager. ‘Tien duizend?’, vroeg ik. Bleken het er tien miljoen te zijn. Dat kan ik nu wel een keer vertellen. Inmiddels kan ik er flink om lachen.”

Drijf-In Blues Festival Giethoorn

Webster ontmoette de Gieterse Kim toen hij met zijn band aan het touren was in 2010. Ze deden Giethoorn aan voor het Drijf-in Blues Festival. Hier zag hij zijn vrouw voor het eerst. „Ik was klaar met onze set toen mijn band met de hoofdact meespeelde en ik wat drinken wilde halen. Toen zag ik haar lopen. Ik ben direct met haar gaan praten. Eerst dacht ik dat ik een rijke vrouw uit Giethoorn aan de haak had geslagen”, lacht hij. „En ik dacht dat ik een rockster ging daten. Kwamen we allebei bedrogen uit”, vult Kim lachend aan. „Ik heb natuurlijk mijn best gedaan voor haar. Ik zat midden in een scheiding, haar relatie liep ten einde”, vervolgt Webster.

Wat volgde waren veel vluchten uit Engeland naar Nederland. „Het waren er op een gegeven moment dertig in een halfjaar. Kim studeerde nog dus ik kwam meestal naar Nederland. We hebben zo vaak afscheid genomen van elkaar op Schiphol dat ik nog steeds emotioneel word als we daar zijn.” Toen Webster zelfs zijn werk in Engeland begon af te zeggen om naar Nederland te komen, werd het voor hem duidelijk. „Ik heb alles achtergelaten. Mijn bedrijf, mijn huis, mijn familie. Het klinkt heel cliché, maar ik kon steeds slechter wegblijven en niet bij haar zijn.”

En dus maakte Webster de stap om in Nederland te komen wonen. Niet veel later kwam er een kans om naar het warme Australië te gaan. „Ik kon aan de slag als manager bij een bedrijf in boomverzorging. We hebben het overwogen en zijn toen het avontuur samen aangegaan. We hebben daar een heerlijke tijd gehad. Ik had leuk werk in een mooie omgeving en het weer was fantastisch. Maar Kim kreeg heimwee. Onze eerste zoon is daar geboren en het was moeilijk zonder familie. Dus besloten we na iets meer dan een jaar om weer terug te gaan naar Nederland.” En dus woont het gezin Webster sinds 2013 weer in Giethoorn. „Het is hier fantastisch mooi. Maar ik moet zeggen dat het toerisme wel wat moeilijk begint te worden. De eerste keer dat er mensen in je tuin lopen om een foto te maken van je onderbroek die aan de waslijn hangt te drogen moet je erom lachen, maar dat blijft niet voor eeuwig grappig. En ik woon tussen mijn schoonfamilie, ook niet makkelijk hoor”, grapt Webster.

loading

Opnieuw beginnen

De muziek stond in Australië even stil voor de zanger. Hij kon maar moeilijk muzikanten vinden om een band te vormen. „Ik had een drukke baan, dus weinig tijd. En toen het allemaal een beetje vorm begon te krijgen en ik een redelijke band bij elkaar had, gingen we alweer terug naar Giethoorn.” Ook in Nederland was het alsof hij weer opnieuw moest beginnen als muzikant. „Het was in het begin wel moeilijk. In Engeland had ik redelijk naam gemaakt. Ik kende de juiste mensen, de juiste podia. Daarnaast is het een groot land. Hier heb je de kroegjes binnen een jaar gehad. Ook vonden ze mij als zanger uit Engeland altijd heel interessant, totdat ik vertelde dat ik in Nederland woon. Dan ben je ineens niet meer zo speciaal. Pas toen mijn manager verzon dat ik nog maar een week in Nederland bleef begon het te lopen. Alsof ze bang waren om toch iets mis te lopen. Gek hoe dat werkt.”

Inmiddels is Webster een bekend gezicht in het blueswereldje in Nederland. In 2017 bracht hij met zijn band het album ‘Leave Your Heart at the Door ’ uit en in 2019 kwamen ze met ‘ Three Nights Live’ . Een aantal jaar geleden kreeg hij te horen dat Derksen met hem in contact wilde komen. „Johan is de man als het gaat om blues in Nederland. We speelden een keer in Grolloo, zo ben ik bij hem in het zicht gekomen. Hij wilde graag dat ik onderdeel werd van zijn theatertour. Ik had nog wat optredens staan die moesten wijken, want je bent direct een jaar onder de pannen. Je moet er dus volledig voorgaan.” Webster speelde ook meermaals in het voetbalprogramma van de voetbalanalist met de snor. Webster kon vanaf de eerste keer merken dat het geen verkeerde reclame is om daar te staan. „Live spelen voor zoveel mensen die naar dat programma kijken is speciaal. Dat is publiciteit die je nergens kunt kopen. Ik krijg daar altijd veel reacties op. Johan is ook oprecht fan van mijn muziek he, en ik moet zeggen dat het prettig is voor je carrière om zo’n man aan je zijde te hebben.”

In september 2019 startte Webster aan de theatertour. Er stonden toen tachtig optredens gepland, maar dat werd al gauw uitgebouwd naar honderdtien. De eerste shows waren net achter de rug toen corona om de hoek kwam kijken. „Helaas is het daardoor natuurlijk helemaal stilgezet. Maar zodra het weer kan, gaan we los. We waren geboekt voor negen maanden, maar dat is inmiddels al gegroeid naar twee jaar. De mensen zijn toe aan muziek, dus alles is uitverkocht.”

Album met Erwin Java

Tijdens de optredens van de theatertour speelt Webster onder andere samen met de bekende Nederlandse gitarist Erwin Java. De twee kwamen elkaar voor het eerst tegen in 2018 op het Assen Blues festival in de Bonte Wever. Ze hebben inmiddels vaak samen op het podium gestaan, zijn goede vrienden geworden en werken nu aan een nieuw album. Ook zijn ze in beeld om Danny Vera op termijn te vervangen bij VI. „Erwin is ‘ a great guy ’. Hij komt hier regelmatig over de vloer. Johan heeft Erwin gevraagd om Danny te vervangen wanneer het zover is. Danny is immens gegroeid over de jaren, en er zit een een keer einde aan zijn periode als huisband van het programma. Johan wil Erwin en zijn band dan graag om die plek in te nemen. Ik word dan waarschijnlijk een regelmatige gastmuzikant. Daarnaast werken we aan een album. We hebben de helft van de nummers al geschreven. We moeten de band nog vormgeven, maar dat komt allemaal wel. In Nederland is Erwin een grote naam, dus dat wij samen muziek gaan maken creëert vanzelf roering in het wereldje. We weten nog niet wanneer we het gaan uitbrengen, waarschijnlijk pas zodra alles met corona achter de rug is.”

loading

Corona zorgt ervoor dat Webster veel thuis zit momenteel. En dat is hij niet gewend. Hij is een podiumbeest, daar voelt hij zich thuis. „Zodra ik in het publiek sta word ik onwennig, daar kan ik niet tegen. Aan de ‘andere kant’ staan. De drukte, niets voor mij. Maar als ik op het podium sta voelt het alsof ik daar hoor te zijn. Dat maakt deze periode moeilijk. Ik ben normaal gesproken de helft van de tijd op pad. Nu zit ik thuis. De kinderen kregen les vanuit huis. Ik weet niet of het een recept voor succes is, zoveel samen zijn. Ook niet voor je relatie. Ik kan ook niet ergens naar ontsnappen momenteel, geen tour, geen optredens en je mag niet echt bij elkaar over de vloer komen. Mentaal vind ik het wel eens moeilijk. Kim is wel echt fantastisch geweest, ook met de kinderen in huis. Ze zegt soms: stap gewoon in de auto en ga wat rondrijden. Dus dat doe ik weleens, om toch even het huis uit te zijn.”

We want more

Toch weet Webster zich als muzikant aardig bezig te houden in deze periode. Op maandag 8 februari stond hij alweer voor de tweede keer dit jaar in VI. Hier gaf Derksen iets weg wat eigenlijk nog niet naar buiten mocht komen. „Hij heeft het op live televisie gezegd, dus ik kan het nu ook wel zeggen. Ik doe mee aan het SBS-6 programma We Want More. De opnames zijn gemaakt, maar meer mag ik daar nog niet over vertellen.” Het programma is vanaf 13 maart wekelijks te zien.

Een theatertour, meedoen in een televisieprogramma en een nieuw album in de maak. Dat klinkt niet als een man die staat te trappelen van verveling om te vertrekken naar Australië en alles op te geven waar hard voor gewerkt is. „Oké, oké, misschien zeg ik wel te hard dat ik graag terug ga. Ik heb hard moeten werken om te komen waar ik nu sta. En ik kijk ernaar uit om weer volop bezig te gaan. Ik heb het als muzikant in Nederland steeds drukker. Ik hoop dat de mensen nog weten waar ik stond voor corona. Daarnaast hebben we het echt heel goed hier, we zijn een klein koffiehuisje gestart in het huis van mijn schoonouders en hebben een bootverhuurbedrijf overgenomen. Had je het twee jaar geleden gevraagd, dan was het anders geweest. Maar inderdaad, nu is alles goed. Misschien kunnen we beter zeggen dat we ‘ooit’ die stap wel weer willen maken. ‘ Maybe some day’ .”

De muziek van Sean Webster is te vinden op zijn website , Spotify en YouTube .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel