‘Dit is hoe wij droomden over jou en ons samen.’ Het is een van de vragen in het herinneringsboek Koester, met liefde gedragen dat Linda Schra uit Giethoorn in november presenteerde. Het boek is bedoeld voor een ieder die te maken heeft met een miskraam, vroeggeboorte, zwangerschapsafbreking, stilgeboorte of het overlijden van een baby na geboorte.

„Je raakt zwanger en dan ga je al dromen. Je verliest niet alleen je kindje, maar ook een stukje toekomst”, weet Linda. De Gieterse, van oorsprong Staphorstse, is doula, ze begeleidt zwangere vrouwen en stellen tijdens een zwangerschap en tijdens de geboorte. Het boek Koester, met liefde gedragen komt echter niet zozeer voort uit dit beroep, het is vooral ontstaan uit persoonlijke ervaring. De invulling van dat wat ze zelf zo miste na haar eigen verliezen. Een herinneringsboek dat je bij wijze van spreken mooi op tafel kunt leggen.

Ze vertelt dit verhaal op het moment dat ze zelf hoogzwanger is. Een aantal keren eerder leefde ze naar dit moment toe, maar ging het niet goed. „Bij alle zwangerschappen begon ik in een ‘9 maandenboek’. Blije, leuke vragen. Toen ik uit verwachting raakte dacht ik ‘hoe nu verder’? Het voelde niet passend om in het boek verder te gaan.”

Confronterende vragen

De leuke vragen waren ineens confronterende vragen geworden. Linda knutselde de boeken om. „Ik had de behoefte mijn verhaal op te schrijven, over het verlies, over hoe het was gegaan, hoe ik het heb gevoeld en ook over hoe bijzonder het was om een kindje in je te dragen.” Het boek kreeg een verhaal met twee kanten, aan de ene kant verlies en verdriet, maar aan de andere kant ook de koestering van wat mooi en bijzonder was. Bij haar laatste verlies voelde ze de behoefte nog sterker om het boek zelf uit te gaan brengen . Ze nam een grafisch vormgever in de arm en ontwikkelde zelf de inhoud.

Lager pitje

Ze begon haar boek in de eerste maanden van haar huidige zwangerschap, soms een moeilijke combinatie in die maanden waarin het eerder mis ging. Ze zette het even op een lager pitje.

„Maar op een gegeven moment, toen het goed ging, merkte ik juist dat ik het heel fijn vond om hiermee bezig te zijn. Het was ook een middel waarmee ik de zwangerschapsverliezen kon verweven in mijn leven.” Het zijn bewust gekozen woorden. Een plekje geven, verwerken, het voldoet allemaal niet. Te definitief, te afgewerkt. „Het vouwt zich overal tussendoor, zoals dat gaat met rouwen. Soms denk je er niet aan, soms komt het ineens boven.”

Elf vragen, gedichten en quotes en veel ruimte voor het eigen verhaal, dat biedt Koester, met liefde gedragen . Het positieve, daar begint het boek mee, de ontdekking dat er een kindje in je groeit. Ook het verdriet komt aan bod, de ontdekking dat het niet goed gaat, het afscheid en wat het kindje heeft gebracht.

Boekpresentatie

Het boek werd gepresenteerd op 2 november en hoewel Linda daar zelf niet in gelooft, bleek dat toevallig de uitgerekende datum van haar eerste zwangerschap te zijn en ook de datum van Allerzielen, de dag waarop overledenen worden herdacht.

Het was spannend dit persoonlijke boek op de markt te zetten, maar de reacties zijn goed. „Veel vrouwen geven aan dat het zo waardevol is nu iets te hebben om hun verhaal in kwijt te kunnen en te bewaren. Een herinneringsboek. Wat me zo verraste, is hoeveel mensen het cadeau geven. Zo mooi. Ik denk dat het heel waardevol is als je zo’n boek krijgt. Dat zegt iets over hoe mensen met je meeleven.”

Doula

Als doula houdt Linda bijeenkomsten waar zwangerschapsverlies centraal staat. Vrouwen samenbrengen om het er met elkaar over te hebben. Het gaat om herkenning. Eén woord zeggen en dan begrijpt iedereen wat je bedoelt. Deze bijeenkomsten hebben dezelfde insteek als het boek. „Het gaat er niet alleen om hoe verdrietig het is, maar ook hoe bijzonder. Iets om te koesteren. Een plek waar je begrepen wordt.” Het herinneringsboek maken, dat heeft haar zelf verder geholpen. Nu is het tijd om hiermee anderen te helpen.

Het boek is verkrijgbaar via www.doula-lin.nl en het is ook te koop bij de winkel Bij en Mus in Meppel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel