Saxofonist Lotte Pen zorgde zaterdag 29 augustus tijdens twee uitverkochte concerten in De Vegafabriek voor een bijzondere ervaring.

Bezoekers liepen eerst een muzikale pelgrimswandeling van de Voormalige Zuivelfabriek naar het kerkje van Kolderveen. Bij terugkomst in de Oude Kaashal werden koptelefoon en MP3-speler afgezet en liep de muziekwandeling naadloos over in een live-concert van Lotte Pen. Concertbezoekers repten over een intense belevenis.

Het concert van Lotte Pen was voor De Vegafabriek het eerste concert in zesenhalve maand tijd. Op Valentijnsdag 2020 trad Lucky Fonz III nog op in De Vegafabriek. De concerten die vervolgens in april en juni gepland stonden, werden vanwege Corona gecanceld.RIVM-richtlijnenDoor het concert van Lotte Pen niet in hun fabriekswoning te houden, maar in de Oude Kaashal, konden initiatiefnemers Janneke Molenhuis en Bort Hartog goed aan de RIVM-richtlijnen voldoen. De combinatie van de grotere ruimte en de spreiding van de bezoekers over twee edities zorgde ervoor dat er voldoende gezonde ruimte geboden kon worden aan de bezoekers. Door goed werk van De Muziekcoöperatie werd de akoestiek en de sfeer in de kale, industriële fabriekshal op professioneel niveau gebracht. „Die mannen van de Muziekcoöperatie hebben gouden handjes”, zegt organisator Bort Hartog, zij hebben met hun licht en geluid van de Oude Kaashal gewoon een moderne popzaal gemaakt. Zonder hun hulp en die van stichting BOEi, die ons hun ruimte ter beschikking stelde, hadden we dit niet kunnen realiseren!” KerklaantjeDe combinatie van een muzikale wandeling en een live-concert werd door Marleen Rumph uit Meppel als “ronduit fantastisch” genoemd. „Toen we over dat mooie kerklaantje richting dat kerkje liepen paste de muziek op mijn oren zo mooi bij de omgeving, dat ik even helemaal wegsmolt”. „Ik waande me op dat laantje echt even in het buitenland”, zei Lou Repetur, “dat hebben we in Utrecht niet!”.

De avondeditie van het concert van Lotte Pen werd voorafgegaan door een vega-driegangen-menu. Janneke Molenhuis: “bij vorige edities veranderden we de woonkamer van onze fabriekswoning in een pop-uprestaurant. Dan zaten bezoekers op niet meer dan 1,5 cm van elkaar. Heel gezellig, natuurlijk, maar dat kan nu even niet” FestivalmenuMolenhuis had voor deze editie een festivalmenu gemaakt van verse tomatensoep, broodje bietenburger. Met Chocoladetaart en aardbeien na. „Ik heb 10 kilo verse tomaten, 2 kilo gegrilde paprika’s en 2,5 kilo aan rode biet verwerkt. Het was weer heerlijk om te doen”.

De Vegafabriek verzorgt in 2020 nog 4 concerten op deze manier. Te beginnen met Litzberg op zaterdag 26 september. „Toen ik getipt werd door jullie oud-collega Flip Vellinga, een ware muziekliefhebber, wist ik genoeg, zegt Bort Hartog. „Dat bandje moesten we hebben. Litzberg is een Nederlands bandje met een heel volwassen geluid die je het best kunt omschrijven als rafelige gitaarpop. Als je van muziek van War on Drugs houdt, of van Oasis, moet je zeker komen. Leadzanger Mathijs Peeters wordt wel de Nederlandse Noël Gallagher genoemd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel