Van links naar rechts Martine Koen, Vincent van Leth en Stef Pastoor.

Meppeler artiesten: ‘Het zou het beste jaar ooit worden, maar het is nu overleven’

Van links naar rechts Martine Koen, Vincent van Leth en Stef Pastoor. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Vincent van Leth en Stef Pastoor uit Meppel zijn al 30 jaar dik bevriend, staan altijd voor elkaar klaar en weten dankzij corona dat er meer is dan werken alleen. De mannen stonden aan de vooravond van misschien wel hun beste jaar ooit als zelfstandig ondernemer, maar dat wordt het zeker niet meer.

„Het is nu overleven en volgend jaar hopelijk weer geld verdienen”, zegt Stef Pastoor, die bekendheid geniet als cateraar én als DJ Vintage Vinyl. Al is hij die DJ zeker niet alleen, want ook zijn partner Martine Koen behoort tot dit team, net als vaste kracht Erik Linthorst en een aantal freelancers.

Vincent van Leth is vooral bekend als De Vermakelaar. Een ballonnenkunstenaar, man van vele typetjes en vuurspuwer, maar net zo goed is hij de man die strak in het pak gesprekken leidt bij bedrijven en voor festivalorganisatoren allerlei mensen regelt. „Ik kreeg al in februari de eerste annulering. Ik moest bij een congres van drie dagen zijn, waar veel internationale gasten uitgenodigd waren. Maar de Aziaten durfden niet te vliegen en het werd allemaal afgelast. Drie dagen handel weg en ik dacht dat er wel wat anders in mijn agenda zou komen, maar niet dus. Toen premier Mark Rutte zijn persconferentie gaf, zat ik met Time Star Media in Rotterdam, toen al kwam de stroom annuleringen op gang.” Het betekende voor Van Leth een forse stap terug. „Het onnozel doen, terug naar de basis. Terwijl ik 34 festivals in de agenda had staan, waarvan een aantal meerdaagse”, verzucht hij.

Stampvol

Ook de agenda van Stef en Martine was stampvol. „Wij hebben heel wat jaren gewerkt om naam te maken, hadden nu 6 pianosets beschikbaar om op te treden en ik zou 4 maanden niet veel thuis zijn. Voor de catering hadden we net vóór corona 4 foodtrucks uit Amsterdam gehaald en hier in Meppel neergezet.” Die hebben daar maanden werkloos gestaan. Martine, die de boekingen coördineert, ziet dat echter dat er weer aanvragen binnenkomen. „Veel van de activiteiten zijn een half jaar of een jaar uitgesteld. Het was en is nog steeds spannend.”

De gevolgen van corona daalden bij Stef geleidelijk in. „De wereld waar we in zijn gegleden, is voor iedereen nieuw, maar ik heb er niet veel zorgen over gehad. Het is best een interessant proces, je hebt eigenlijk maar heel weinig nodig om gelukkig te zijn. Wij hebben de plek waar we wonen herontdekt, je komt achter plaatsen waar we jarenlang langs gejaagd zijn.”

Reestdal

Normaal zijn dit voor de entertainers de drukste maanden, de periode van de festivals en feesten. „Dan worden we geleefd, nu liepen we door het Reestdal”, zegt Stef. Vincent had het in het begin best lastig. „Er was geen werk meer, maar ik werd na anderhalve week thuis wel onrustig. Je kunt me niet heel goed opsluiten en ik kan slecht stilzitten. Ik dacht: kan ik niet iemand helpen? Zo heb ik iemand geholpen met het opknappen van zijn huisje en heb ik een bevriende bloemist geholpen. Ik heb nu wel een andere kijk op het leven, ik hoop dat dát blijft.”

De creatieve geest in Vincent bleef leven, zo was hij mede-bedenker van Taste Away, het drivethru-restaurant vlakbij de watertoren. „Ik heb veel quizzen gedaan, maar ook brainstormsessies bij bedrijven.”

Volgens zijn vriend Stef is een andere wereld begonnen, waarin ook de verdiensten anders zijn. Zo draait DJ Vintage Vinyl bijvoorbeeld bij De Rechter in Steenwijk voor een ander tarief dan in het pre-coronatijdperk. „De horeca is zwaar getroffen en daar hou ik rekening mee. Ik wil echter zichtbaar zijn, dat is óók een verdienmodel.”

Beide ondernemers passen wel op om voor bodemprijzen te gaan werken en geven richting opdrachtgevers heel duidelijk aan wat de waarde van hun diensten is.

Valkuil

Ze maken zich best zorgen over het vervolg van de coronacrisis. Natuurlijk zijn er de voordelen. „Ik heb meer tijd voor mijn kinderen en heb nieuwe initiatieven bedacht, waar ik anders nooit op was gekomen. Een goed voornemen is om meer rust in het leven in te bouwen”, geeft Vincent aan. Stef beaamt dat. „De rust die corona gebracht heeft, is goed. De druk is weg, het leven is eenmalig. Maar het is dubbel hoor! Als ik nu een tent opbouw of een foodtruck neerzet, dan geniet ik daar extra van. Ik wil meer naar een balans toe, niet alles zelf willen doen. Dat is mijn valkuil.”

Als het aan Vincent ligt, gaat corona er voor het eind van het jaar helemaal uit. „Ik ben voor een bedrijf bezig een show te verzinnen om corona de wereld uit te helpen met een tovertruc”, glundert hij. Martine, Stef en Vincent hopen dat daar uiteindelijk geen truc voor nodig is. Duidelijk is wel dat een eventuele tweede golf funest is voor tal van ondernemers. „Alleen de dreiging van zo’n golf is een risico, dat levert al uitstel van evenementen op”, weet Martine uit ervaring. „De reserves zijn er wel door, we moeten nu wel echt geld gaan verdienen. Bij een tweede golf, zijn wij als eerste aan de beurt”, zegt Stef toch enigszins somber.


menu