De jury van het Prinses Christina Concours regio Oost was onder de indruk van de inzending van Aaike Nortier. Een stem die goed ligt, soepele communicatie met de camera en dat voor een 18-jarige die pas een paar jaar zangles heeft gehad. Vooral dat laatste hoort ze wel vaker.

De sinds kort Meppeler mezzosopraan won er de tweede prijs in haar categorie mee én ze sleepte de Publieksprijs binnen. 13 Jaar was ze toen ze in haar geboorteplaats Emmeloord een repetitie bijwoonde van de operettevereniging La Mascotte. „Ik vond het er zo leuk dat ik niet meer anders wilde. Het toneelspelen, zingen met elkaar, de gezelligheid…, met een hele groep bereid je een mooie productie voor om mensen een fijne avond te bezorgen”, vertelt Aaike. Ze komt uit een muzikale familie. Overgrootmoeder van vaders kant was ook mezzosopraan en in de familie aan moederskant klinkt ook veel muziek. Haar moeder is onder andere pianiste, zang- en gitaardocent.

Talentklas

Zelf nam Aaike op 9-jarige leeftijd dwarsfluitles, maar dit verruilde ze op 14-jarige leeftijd voor zangles. Toen ze 15 jaar was, mocht ze aansluiten bij de talentklas van ArtEZ school University of the Arts in Zwolle. Inmiddels zit ze in haar eerste jaar van de bacheloropleiding en krijgt ze les van de bekende sopraan Claudia Patacca.

loading

Al die jaren ging de voorkeur uit naar klassieke zang. „Het gaat vooral om de variatie, het is heel breed, met verschillende stijlen en componisten en je kunt er je eigen persoonlijke touch aan geven.” Aaike is blij met de lessen van Claudia Patacca, die ze inmiddels al twee jaar volgt. „Een lieve vrouw die heel precies weet wat iemand nodig heeft en weet wat goed is voor je stem. Het is heel fijn om te ervaren dat ze zo betrokken is.”

Podiumervaring

Van haar kwam de tip mee te doen aan het Prinses Christina Concours regio Oost in Enschede, iets wat ze vorig jaar overigens ook al deed. „Een leuke ervaring, je doet podiumervaring op en achteraf krijg je een jurygesprekje”, zegt Aaike.

Een liveoptreden voor de jury zat er dit jaar niet in wegens corona en dus filmde ze het optreden op het conservatorium. Aaike deelde het optreden succesvol op social media, kreeg hierdoor de Publieksprijs en ze bouwde meteen aan haar netwerk.

loading

De zangeres zong voor het Prinses Christina Concours onder andere een aria van Cherubino uit Le Nozze di Figaro van Mozart, haar favoriete componist. „Hij heeft heel veel opera’s geschreven, waarin veel rollen zitten waar je veel expressie in kunt leggen, zodat je de rollen echt tot hun recht kunt laten komen.” Aaike wil graag haar beroep maken van zingen. „Het allerleukste lijkt me om mee te doen aan een productie van de Nationale Reisopera, dan reis je met een productie door heel Nederland, met een professioneel koor en een grote crew.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel